Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Καταγγελία





Καταγγελία της ΕΛΜΕ Ξάνθης για την κατάργηση της μείωσης διδακτικού ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίων Πληροφορικής και Φυσικών Επιστημών


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αιφνιδίως μέσα στις διακοπές του Πάσχα και χωρίς να ζητήσει την γνώμη των επιστημονικών ενώσεων και της ΟΛΜΕ κατέθεσε και ψήφισε τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν οριστεί υπεύθυνοι Εργαστηρίων Πληροφορικής και Φυσικών Επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεν προβλέπεται μείωση διδακτικού ωραρίου.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη  μεθόδευση με αρνητικότατες συνέπειες στη διδασκαλία των Φυσικών επιστημών και της Πληροφορικής. Η σύνδεση θεωρίας και Πράξης αποτελεί βασικό θεμέλιο κάθε μορφωτικής διαδικασίας και ως εκ τούτου η υποβάθμιση της λειτουργίας των  εργαστηριών και η μετατροπή της σε "εξωδιδακτική απασχόληση" αποτελεί πλήγμα στη παρεχόμενη εκπαίδευση.

Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί με προσωπικό κόστος και κόπο καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να συντηρήσουν τα ελλιπώς εξοπλισμένα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής στο Ελληνικό σχολείο των χρόνων των μνημονίων, ώστε να παρέχουν στους μαθητές τα εργαλεία πράξης που οι κυβερνήσεις αρνούνται να προσφέρουν. Ενδεικτικά να αναφέρουμε την παγκόσμια πρωτιά της χώρας σε εγκαταστάσεις λύσεων ανοιχτού λογισμικού Ubuntu Linux (LTSP) στα σχολικά εργαστήρια πληροφορικής(ποσοστό 54%, πάνω από χώρες όπως η Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλια). H μετατροπή αυτή έγινε με ατομική πρωτοβουλία και εργασία του εκάστοτε υπευθύνου εκπαιδευτικού πληροφορικής με αποτέλεσμα την "αναζωογόνηση" των πεπαλαιωμένων, δυσλειτουργικών Η/Υ και ως εκ τούτου την εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την αγορά νέων συστημάτων.

(Πηγή: Linux Terminal Server Project, LTSP around the world, http://www.ltsp.org/stories/ )

Χωρίς καμία αιτιολόγηση η συγκεκριμένη απόφαση, γίνεται για διαχειριστικούς λόγους και προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό που οι μνημονιακές απαγορεύσεις προσλήψεων επέφεραν.

Ο υπουργός κ.Φίλης εμπαίζει την εκπαιδευτική κοινότητα. Ενώ μέχρι πρόσφατα εξήγγειλε την πρόσληψη 20.000 εκπαιδευτικών, με την απόφασή του αυτή εξαφανίζει περισσότερες από 600 θέσεις εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εάν σε αυτές συνυπολογισθούν και οι θέσεις εργασίας που χάνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με την  κατάργηση ΕΑΕΠ, οι  προβλεπόμενες  προσλήψεις Αναπληρωτών, μεταθέσεις και αποσπάσεις θα μειωθούν δραματικά.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.

21 σχόλια:

  1. Μπράβο! Σωστή κίνηση. Δεν γίνεται να τα δεχόμαστε όλα χωρίς καμία απολύτως αντίδραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν αυτοί που μας εκπροσωπούν δεν έχουν καταλάβει ακόμη, ότι ΔΕΝ είναι ΜΕΙΩΣΗ ωραρίου, αλλά ΔΙΑΘΕΣΗ ωραρίου, τότε καλά πάμε... Το αστείο είναι ότι το ΔΣ έχει και φυσικούς, αλλά και πληροφορικούς πρώην υπεύθυνους εργαστηρίου. Μήπως και τότε που ήταν υπεύθυνοι είχαν καταλάβει 'μείωση';...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να το συνεχίσω από εκεί που το άφησες, είμαι σίγουρος ότι την καταγγελία δεν την έγραψε μέλος του ΔΣ, αλλά συνάδελφος που προσφέρει πολύ περισσότερο χρόνο από το προβλεπόμενο τρίωρο στο σχολικό εργαστήριο και νιώθει έντονα την πικρία της απαξίωσης.

      Διαγραφή
    2. Για να το συνεχίσω και εγώ από εκεί που το άφησες, την καταγγελία (που όμως υπογράφει η ΕΛΜΕ) οπωσδήποτε την έγραψε συνάδελφος. Ο οποίος όμως, εφόσον δεν έχει καταλάβει τόσο καιρό ότι πρόκειται για διάθεση και όχι για μείωση, τότε δεν είμαι σίγουρος πόσο περισσότερο χρόνο έχει τελικά προσφέρει... Άλλωστε δεν είναι και πολλοί (στην Ξάνθη τουλάχιστον που γνωρίζω) που αφιερώνουν και πολύ χρόνο στα εργαστήρια... Και αυτοί είναι που θα συνεχίσουν να προσφέρουν, έστω και χωρίς το τρίωρο.

      Διαγραφή
  3. απο τότε που μπήκα στο δημόσιο σχολείο μια (1) φορά ένας συμβουλος που δυστυχώς πέθανε μας μαζεψε και κάναμε πειραματα ωστε να ξέρουμε να τα δείχνουμε στους μαθητές . Απο τότε τιποτε σε πειραματικό επίπεδο μονο θεωρία , έτσι ´οπως πάει το επόμενο βήμα είναι η καταργηση του εκφε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να φύγει η κυβέρνηση των ανικάνων και οι απανταχού υποστηρικτές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μάλιστα, να φύγει. τί έχετε να προτείνετε; από καταγγελίες, γεμίσαμε. Προτάσεις, μας λείπουν.

      Διαγραφή
  5. Τις προτάσεις τις διαβάσατε; Το απόλυτο αίσχος. Απεργίες διαρκείας, η απάντηση σε ότι ετοιμάζουν. Να τους διώξουμε πριν μας καταστρέψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όταν απολύθηκαν οι συνάδελφοί μας, όταν καταστράφηκαν οι οικογένειες τους, πού ήσουν; έκανες απεργία διαρκείας;

      Διαγραφή
  6. Και απεργίες έκανα και τους συναδέλφους συμπαραστάθηκα έμπρακτα. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Το μέλλον όμως ανήκει στα παιδιά μας (φυσικά και πνευματικά) και αυτό δεν θα αφήσω να το καταστρέψει κανένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να καταλάβει κάποιος πως καταλήξαμε εδώ .

    Υπάρχει η πραγματικότητα : δεν υπάρχουν λεφτά για νέους καθηγητές στα σχολεία .

    Κάποιος λοιπόν στο υπουργείο έκανε τον λογαριασμό : 7χ3=21 δηλαδή αν ο υπεύθυνος εργαστηρίου ΦΕ στο σχολείο δεν έχει την τρίωρη μείωση στο ωράριο ( αφήνω στην άκρη τα περί διάθεσης ... ) τότε ανά επτά σχολεία έχουμε και ένα νέο (!) καθηγητή ΠΕ04 . Κάντε τον λογαριασμό για όλη την χώρα να δείτε τι ωραία εφεύρεση είναι αυτή ...

    Εννοείται ότι τέτοια κόλπα είναι σε βάρος της ποιότητας της Παιδείας άλλα όπως γράφω και στην αρχή το πρόβλημα είναι οικονομικό ...

    Και για τέλος είναι πολύ ( μα πάρα πολύ ) άσχημο όταν τέτοια μέτρα τα προτείνει μια αριστερή κυβέρνηση . Περαστικά μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα είναι ότι απλώς είπαμε ευχαριστώ. Και ας τολμήσει ο πρόεδρος να πει ότι δεν κυβερνητικός συνδικαλιστής.

      Διαγραφή
    2. Το θεμα ειναι οτι στην γενικη συνελευση μετρηθηκαμε κατω απο 20 ατομα. Αρα , ολα καλα. Τελος.

      Διαγραφή
  8. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500080845
    Επιτέλους μια αντίδραση. Υπάρχει ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. https://www.alfavita.gr/arthron/tomeis-kai-eidikotites-sto-neo-epal-2016-katargisi-7-eidikotiton-kai-periorismos-allon-11

    ΦΕΕΕΕΤΤΤΑΑΑΑΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. σημαίνει, χάνονται διδακτικές ώρες συναδέλφων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζούμε το θέατρο του παραλόγου με το ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι στο ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν ληγμένα είναι σίγουρο, και εκτιμώ ότι στις πολιτικές και λοιπές συγκεντρώσεις τους ψεκάζουν το ακροατήριο. Δεν εξηγείται διαφορετικά το μεσημέρι να ψηφίζουν τα πιο σκληρά μέτρα μέχρι τώρα (για όλη τη κοινωνία μιλάω) και το βράδυ να παριστάνουν τους μαρξιστές και οι ιθαγενείς από κάτω να τους χειροκροτούν.

      Διαγραφή
    2. σύντροφε υπομονή, μόλις φύγουν οι πασόκοι από το Συριζα και συνταχθούν πάλι με τη Φώφη, η Ελλάδα θα μεσουρανήσει ξανά με το Πασόκ.

      Διαγραφή
    3. Προφανώς αναφέρεσαι στους γνωστούς τυχοδιώκτες της πολιτικής, που σαν τα ποντίκια εγκαταλείπουν το καράβι όταν βουλιάζει. Το πρόβλημα είναι στο μεσοδιάστημα έχουν μεταδώσει τις ασθένειες που κουβαλούν, οι οποίες συνήθως είναι ανίατες. Περαστικά (εδώ γελάμε) και στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

      Διαγραφή
    4. Αλήθεια ποιο ή ποια αστέρια της ηθικής ( ξαναγελάμε ) έχουν offshore εταιρεία; Αν δεν έχει κανείς ακόμα τότε σίγουρα ετοιμάζονται για τη μάσα του αιώνα. Άκη ζεις εσύ μας οδηγείς.

      Διαγραφή