Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Προβολή Πέμπτης 3/9

Αυτή την Πέμπτη 3/9 στις «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» γιορτάζουμε την έναρξη μιας περίεργης σχολικής χρονιάς με τη «σχολική» ταινία του Laurent Cantet «Ανάμεσα στους τοίχους» (2008, Entre les murs). Η ταινία αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του François Bégaudeau (ο οποίος συμμετέχει στην ταινία και ως ηθοποιός) και αποτυπώνει το βίωμα του ίδιου του συγγραφέα ως φιλολόγου σε ένα πολυπολιτισμικό σχολείο.
Σε μια υποβαθμισμένη συνοικία του Παρισιού, εκπαιδευτικοί και μαθήτριες/ές μιας τάξης λυκείου ξεκινούν τη νέα σχολική χρονιά. Μια σχολική χρονιά που δε θα είναι εύκολη για κανέναν και για καμία τους.
Και ενώ από την υπόθεση φαίνεται σαν να έχουμε ακόμη μία «εντός των τειχών» καταγραφή της σχολικής ζωής η ταινία πάει βαθύτερα. Δεν είναι ούτε μυθοπλασία, ούτε ντοκιμαντέρ, ούτε κάτι ανάμεσα. Απόλυτα ρεαλιστική ταινία, καταφέρνει να είναι όλα αυτά μαζί και να μοιάζει σαν να διηγείται τη δική μας εμπειρία και τα δικά μας βιώματα. Με πρόσχημα τη σχολική ζωή αναπτύσσονται θέματα όπως το είδος της παιδείας που θέλουμε, το διαφυλετικό ζήτημα, οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες, η ανοχή και τα ανθρώπινα όρια. 
Στον Κήπο του Λαογραφικού Μουσείου, στις 9μμ. Η ταινία διαρκεί 128'.
----------
Υπενθυμίζουμε την είσοδο των 2 ευρώ αποκλειστικά για την ενίσχυση της ΦΕΞ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου