Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Προβολή Πέμπτης 6/10

Μεταφορά θεατρικού έργου στον κινηματογράφο και πάλι στις «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» με την ταινία «The Night of the Iguana» (Η νύχτα της ιγκουάνα) του Tennessee Williams σε σκηνοθεσία του John Huston με τους Richard Burton, Deborah Kerr, Ava Gardner, Sue Lyon.

Τρία περιθωριοποιημένα πρόσωπα, ένας καθηρημένος, λόγω της αδυναμίας του στα νεαρά κορίτσια, ιερωμένος, μια στερημένη και στριμμένη γεροντοκόρη και μια χήρα συναντώνται στο Μεξικό στο γκρουπ που ο πρώην ιερωμένος δουλεύει ως ξεναγός. 
Έργο της ωριμότητας του Williams, πραγματεύεται τα αγαπημένα του θέματα: τη συναισθηματική παγίδευση, τις ανικανοποίητες παρορμήσεις, τις ψυχωτικές παλινδρομήσεις, τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Μέσα σε ένα περιβάλλον παρακμής, στο φθινοπωρινό Μεξικό οι ήρωες τρομοκρατημένοι κι αποτυχημένοι αποζητούν την παρηγοριά και την κάθαρση που δεν έρχονται ποτέ.
Η σκηνοθετική γραμμή του Huston ακριβής και λιτή, δίνει μια δυναμική ταινία που αναδεικνύει το πνεύμα του Williams. Ο Burton βρίσκεται στα καλύτερά του ενώ οι υπόλοιπες ερμηνείες είναι εντυπωσιακές.

Στο Λαογραφικό Μουσείο, στις 9μμ, όπως πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου