Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Προβολή Πέμπτης 27/10

Συνεχίζουμε τις «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» με σειρά ταινίες ενάντια στον φασισμό και τη βία της εξουσίας. Ξεκινάμε στις 27/10 με την αριστουργηματική αντιφασιστική αλληγορία «El laberinto del Fauno» (Ο λαβύρινθος του Πάνα, 2006) του Guillermo del Toro.

Η μικρή Οφήλια ζει με τη μαμά της και τον σκληρό και κυνικό πατριό της στην Ισπανία μετά τη νίκη του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο. Ο πατριός είναι διοικητής ενός στρατοπέδου που αποτελεί την εφαλτήριο επιχειρήσεων εκκαθάρισης των γύρω περιοχών από τους επαναστάτες. Η μικρή μην αντέχοντας την μοναξιά και την ζοφερή πραγματικότητα που την περιβάλλει, επηρεασμένη από τα παραμύθια που διαβάζει, φτιάχνει έναν δικό της κόσμο φανταστικό, με νεράιδες και μαγικά πλάσματα.
 Μια παραμυθένια ιστορία που δεν απέχει σε σκληρότητα από τον εφιάλτη της πραγματικότητας, σκηνοθετημένη με αφάνταστη μαεστρία ισορροπεί ανάμεσα στο παραμύθι και την πραγματικότητα. Μια πολιτική αλληγορία ενάντια στον φασισμό και τον παραλογισμό της βίας, γεμάτη συμβολισμούς και πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης.
Σκηνοθετική μαεστρία, ακριβείς ερμηνείες, ταιριαστή μουσική, εξαιρετικά animation.
Η παγκόσμια προβολή της σημείωσε εισπρακτική επιτυχία ενώ είχε και έξι υποψηφιότητες στα Βραβεία Όσκαρ του 2006.

Λαογραφικό Μουσείο, στις 9μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου