Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Προβολή Πέμπτης 4/8

Ιταλική κωμωδία στην προβολή αυτής της Πέμπτης (4/8/2016) της ΕΛΜΕ με την πολυβραβευμένη, κλασικά ιταλική, ταινία του Pietro Germi «Divorzio all'italiana» (Διαζύγιο αλά Ιταλικά) με τον υπέροχο Marcello Mastroianni.
Ένας, μάλλον ξεπεσμένος, αριστοκράτης, προσωπικότητα όμως στη μικρή του πόλη, βαριέται αφόρητα σε ένα βαλτωμένο από χρόνια γάμο. Όλα αλλάζουν όταν ερωτεύεται τρελά μια πολύ νεαρή ξαδέλφη του. Η ξαδέλφη ανταποκρίνεται σ’ αυτόν τον απελπισμένο έρωτα. Πως όμως θα μπορέσει να την παντρευτεί αφού, στην Ιταλία της εποχής, το διαζύγιο απαγορεύεται;
Σπιρτόζα, κεφάτη και αιχμηρή δεν ασκεί μόνο σκληρή κριτική στο κοινωνικό γίγνεσθαι και τα ήθη της εποχής (οι Ιταλοί έφτασαν να ψηφίσουν εναντίον του νόμου για τα διαζύγια σε δημοψήφισμα το 1974!) αλλά και, διαχρονικά, σχολιάζει εύστοχα και έξυπνα την υποκρισία των κοινωνικών συμβάσεων.
Η ταινία ανανέωσε την κινηματογραφική φόρμα της κωμωδίας και βρίσκεται χρόνια μπροστά από την εποχή της. Είναι σφικτά δομημένη με εφευρετικότητα και φαντασία και ταυτόχρονα ρέει απαλά και ευέλικτα αναδεικνύοντας με γλαφυρό τρόπο και μεγάλη μαεστρία τους χαρακτήρες. Ο Mastroianni σε τρελή φόρμα, πλάθει με ευφυΐα έναν από τους κωμικότερους χαρακτήρες και δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του.

Το πρωτότυπο σενάριο βραβεύτηκε με βραβείο Oscar ενώ η ταινία ήταν υποψήφια και για Oscar σκηνοθεσίας και πρώτου ανδρικού ρόλου για τον Mastroianni. H ταινία βραβεύτηκε επίσης και στο φεστιβάλ των Κανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου