Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Απολογισμός απερχόμενου ΔΣ για την περίοδο 2012-13

ΕΛΜΕ ΞΑΝΘΗΣ
Απολογισμός Πεπραγμένων
Περίοδος 2012-2013
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ λειτούργησε σε κλίμα άριστης συνεργασίας και σεβασμού στη διαφορετική άποψη. Μέσα από τις διαφορετικές απόψεις και τις διαφωνίες έγινε σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δυνατή η σύνθεση των απόψεών μας με σκοπό την πλατύτερη και αποτελεσματικότερη εκπροσώπηση των συναδέλφων/ισσών και τη στήριξη των δικαιωμάτων του κλάδου.


h    Κύριο μέλημα του ΔΣ ήταν η όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση του κλάδου με συχνές επισκέψεις στα σχολεία, προσπάθεια να διατηρείται η ιστοσελίδα επικαιροποιημένη, ενημέρωση σχετικά με τα δρώμενα της ΕΛΜΕ μέσω sms. Απώτερος σκοπός ήταν, και παραμένει για το επόμενο ΔΣ, η όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή των συναδέλφων/ισσών στις δράσεις και τις αποφάσεις. Η συχνή υπενθύμιση ότι οι συνεδριάσεις του ΔΣ είναι ανοιχτές και η ανάρτηση των συζητήσεων και των αποφάσεων του ΔΣ στην ιστοσελίδα ήταν προς τον σκοπό αυτό. Αρκετές από τις κρίσιμες συνεδριάσεις του ΔΣ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν σε μεγαλύτερο χώρο, παρουσία μεγάλου αριθμού συναδέλφων/ισσών. Καλέστηκαν πολλές ΓΣ, με μεγαλύτερη ή μικρότερη συμμετοχή, αλλά με πολύ παραγωγικές συζητήσεις. Οι προτάσεις που προέκυψαν μεταφέρθηκαν στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και στις Συνελεύσεις των Προέδρων των ΕΛΜΕ και καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να υιοθετηθούν. Γενικότερα κάθε απόφαση ΓΣ ή των προτάσεων των συναδέλφων/ισσών στα ανοιχτά ΔΣ έγινε κάθε προσπάθεια να υλοποιηθούν.
Επίσης έγιναν πολλές υπενθυμίσεις για τον ορισμό συνδέσμων σε κάθε σχολείο, όπως ορίζει το καταστατικό, καθώς και συνάντηση με τους συνδέσμους με μικρή συμμετοχή, ουσιαστική όμως συζήτηση. Παρόλη την προσπάθεια το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντα αυτό που θα επιθυμούσαμε θεωρούμε ότι έγινε μια μικρή βελτίωση στον τομέα αυτό. Μένει στο νέο ΔΣ να βρει νέους, ίσως, τρόπους μαζικοποίησης των δράσεων.
hΣτηρίξαμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ως εκπροσώπους του κλάδου μας, στην κρίσιμη περίοδο του Μάη, σταθήκαμε όμως κριτικά στην ερασιτεχνική, τουλάχιστον, αντιμετώπιση της κατάστασης. Σταθήκαμε ανυποχώρητη στη στήριξη της απόφαση της ΓΣ για απεργία στις πανελλήνιες. Μετά το φιάσκο της υπαναχώρησης από το ΔΣ της ΟΛΜΕ προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία συσπείρωσης γυρίζοντας τα σχολεία για ενημέρωση και συζητήσεις και οργανώσαμε μια αρκετά μαζική ΓΣ και εκδηλώσεις που είχαν τη στήριξη αρκετών συναδέλφων/ισσών.
h    Μετά τις διαθεσιμότητες/απολύσεις σταθήκαμε στο πλευρό των συναδέλφων/ισσών με κάθε δυνατό μέσο, όχι μόνο διοργανώνοντας εκδηλώσεις αλλά και συνοδεύοντάς τους σε δικηγόρο και στους βουλευτές του νομού. Στη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν σειρά ΓΣ, ανοιχτών ΔΣ, μοίρασμα φυλλαδίων, εκδηλώσεις στην πλατεία και τους δρόμους της πόλης. Να σταθούμε ιδιαίτερα στη συμμετοχή μας στην Ποδηλατοβόλτα μετά την πρόσκληση του ποδηλατικού συλλόγου και ιδιαίτερα του συναδέλφου μέλους τους συλλόγου Γκαγκαλίδη. Στην πορεία αυτή, συμμετείχαν όχι μόνο οι ποδηλάτες αλλά και άλλοι συνάδελφοι & /ισσες με την παρουσία τους στην πλατεία.
hΜε πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ οργανώθηκαν από το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ τόσο συσκέψεις των πρωτοβάθμιων σωματίων, όσο και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Σε κλαδικό επίπεδο οργανώθηκε σειρά συλλαλητηρίων τόσο εκτός διδακτικού ωραρίου όσο και στη διάρκεια της απεργίας. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα το προφητικό συλλαλητήριο που έγινε στο τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς, τα συλλαλητήρια του καλοκαιριού ενάντια στις διαθεσιμότητες απολύσεις και τα συλλαλητήρια στην διάρκεια της απεργίας που είχαν πρωτοφανή συμμετοχή.
h    Στηρίξαμε με κάθε μέσο την μεγάλη απεργία διαρκείας στην οποία συμμετείχε σύσσωμο το ΔΣ. Διοργανώσαμε στη διάρκεια της απεργίας, εκτός από τα συλλαλητήρια τα οποία ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, και άλλες εκδηλώσεις και συζητήσεις με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τα αιτήματα του κλάδου. Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων έγινε συναυλία με μεγάλη επιτυχία στο θεατράκι της πλατείας, οργανώθηκε συζήτηση με φορείς και συλλογικότητες της πόλης, όπως και αντιφασιστική εκδήλωση με προβολές και συζήτηση μετά τη δολοφονία του Π.Φύσσα.
hΣτη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου ΔΣ συντάχθηκαν και μοιράστηκαν στους πολίτες της Ξάνθης σειρά ενημερωτικών επιστολών στις οποίες περιγράφηκε και εξηγήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και τον εκπαιδευτικό κλάδο. Θεωρούμε ότι μαζί με άλλες δράσεις έπαιξαν και αυτές το ρόλο τους στη μεταστροφή της εικόνας των εκπαιδευτικών στους πολίτες. Έγιναν ενημερωτικές συναντήσεις με τους γονείς. Συγκεκριμένα έγινε εκδήλωση για το νέο λύκειο, παρουσίαση του νέου λυκείου στους γονείς του ΣΓ&Κ του 2ου και του 3ου Γυμνασίου και εκδήλωση/συζήτηση για το μαθητικό άγχος με αφορμή την ανακοίνωση του προγράμματος του νέου λυκείου. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν αρκετά, όχι όμως επαρκώς, τα τοπικά ΜΜΕ τόσο με δελτία τύπου όσο και με συνεντεύξεις.
hΈγινε συντονισμός με τα ΔΣ της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης και στα πλαίσια αυτά έγινε συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης και κοινή συνέντευξη τύπου σχετική με τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης.
hΕκδόθηκαν ψηφίσματα και δελτία τύπου σε κάθε προσπάθεια περιορισμού των συνδικαλιστικών ελευθεριών καταγγελίες ακραίων συμπεριφορών.
hΣυμπαρασταθήκαμε αποτελεσματικά σε κάθε συνάδελφο/ισσα που ζήτησε τη βοήθεια της ΕΛΜΕ με πρόσφατα παραδείγματα την αναίρεση των υπερωριών που δόθηκαν σε συναδέλφισσες ΠΕ6 από την πρωτοβάθμια.
hΔείξαμε άμεσα και γρήγορα αντανακλαστικά στην προάσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου και των συναδέλφων/ισσών. Πρόσφατο παράδειγμα η χθεσινή καταγγελία προς τη Δ/νση Εκκλησιαστικών σχολείων.
hΣυμμετείχαμε σε συζητήσεις και δράσεις σχετικές με την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Διοργανώσαμε σχετική συνδιάσκεψη με άλλους φορείς και σωματεία με επιπλέον στόχο τη στήριξη του νοσοκομείου της Ξάνθης.
hΣυμμετείχαμε, ως ΕΛΜΕ, στις μεγάλες αντιφασιστικές/αντιρατσιστικές πορείες και την πορεία κατά της βίας εναντίον των γυναικών. Ενημερώσαμε τους/τις συναδέλφους/ισσες για σειρά άλλων ανάλογων γεγονότων και δράσεων που έγιναν στη πόλη μας. Εκδόθηκαν σειρά ψηφισμάτων για τα θέματα αυτά.
h Λειτούργησε κατά το σχολικό έτος 2012-13 το Σχολείο Αλληλεγγύης και ξεκινά την επόμενη εβδομάδα για την τρέχουσα σχολική χρονιά.
hΗ ΕΛΜΕ Ξάνθης συμμετέχει στην «Ανοιχτή Επιτροπή Φορέων και Πολιτών» και στην «Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας» και συνδιοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων μαζί τους.
hΒρισκόμαστε στη διάρκεια προσπάθειας υλοποίησης σειράς πανεκπαιδευτικών εκδηλώσεων μέσα στις οποίες ήταν και η συζήτηση για το μαθητικό άγχος.

Στη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου ΔΣ η πολιτική και η οικονομική κατάσταση της χώρας έριξε βαριά σκιά στην παιδεία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πολιτική των μνημονίων έχει βάλει στόχο τη διάλυση της δημόσιας παιδείας και τη δημιουργία αμόρφωτων, μισοκαταρτισμένων και διαχειρίσιμων πολιτών. Η απαξίωση του εκπαιδευτικού κλάδου και η προσπάθεια χειραγώγησης και εξευτελισμού των εκπαιδευτικών έγινε επίσης φανερή όλο αυτό το διάστημα. Το κλίμα στα σχολεία συνεχώς επιδεινώνεται ενώ ο άκρατος ανταγωνισμός και η ανθρωποφαγία πριμοδοτούνται από κάθε νέα διάταξη ή εγκύκλιο του ΥΠ.  


Θεωρούμε ότι κάναμε κάθε προσπάθεια να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και των προσδοκιών του κλάδου. Λάθη και παραλήψεις έγιναν πολλά. Σε καμία όμως περίπτωση κανείς και καμιά από εμάς δεν έδρασε με σκοπό την προώθηση δικών του σκοπών ή απόψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου