Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΔΣ της 22/10/2012

Το ΔΣ της 22/10 απασχόλησαν:
h Το θέμα των υπερωριών και των κενών των σχολείων, για ακόμη μια φορά, καθώς προκύπτουν συνεχώς νέα προβλήματα στα σχολεία. Αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον διευθυντή Β/θμιας να περιμένει τους νέους διορισμούς αναπληρωτών πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε πολιτική εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού.
h Θέματα λειτουργίας του σχολείου αλληλεγγύης
h Ειδικά προβλήματα συναδέλφων/ισσών
hΕκδήλωση ενημέρωσης των γονέων σχετικά με τα θέματα που απασχολούν την εκπαίδευση. Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη αλλά μετά την πρόσκληση της ΟΛΜΕ για διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 31/10, η συζήτηση αυτή αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές. 
h Η επιμόρφωση Β επιπέδου: Μέχρι τώρα την επιμόρφωση Β επιπέδου μπορεί να παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός συναδέλφων/ισσών είτε λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είτε επειδή δεν έχουν προγραμματιστεί σχετικοί κύκλοι μαθημάτων για όλες τις ειδικότητες. Το γεγονός αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη μοριοδότηση οποιασδήποτε θέσης ώστε να μη τιμωρούνται οι συνάδελφοι/ισσες οι οποίοι/ες, χωρίς δική τους ευθύνη, δεν έγινε δυνατόν να παρακολουθήσουν αυτή την επιμόρφωση. Θα σταλεί σχετική επιστολή στην ΟΛΜΕ για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος
h Πρακτικά θέματα που αφορούν τις εκλογές.
h Προτάθηκε η παράσταση κατά τη διάρκεια της παρέλασης απέναντι από τους επισήμους με πανό. Η πρόταση έγινε δεκτή μόνο θα εφόσον συμμετείχαν και άλλα συνδικαλιστικά σωματεία. Επειδή κάτι τέτοιο δεν έχει προγραμματιστεί από τα άλλα σωματεία, η πρόταση απορρίφθηκε. Η προγραμματισμένη αντιφασιστική εκδήλωση γύρω στην 28 Οκτωβρίου αναβάλλεται λόγω αδυναμίας των ομιλητών να παραστούν. Συζητούνται και άλλοι τρόποι εκδηλώσεων.

5 σχόλια:

  1. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β' ΕΠΙΠΕΔΟΥ (Ανέκδοτο άνευ επιπέδου)

    Ευτυχώς που ζούμε στον 21ο αιώνα όπου πρωτεύοντα ρόλο στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών αυτής της χώρας έχουν οι υπολογιστές και το διαδίκτυο.

    Δυστυχώς όμως στον μαύρο τούτο τόπο, οι λέξεις διαδίκτυο, υπολογιστές, online, σύγχρονη ή ασύγχρονη εξ' αποστάσεως εκπαίδευση είναι λέξεις άγνωστες προς το υπουργείο.

    Και πως να μην είναι όταν αυτές οι κακές και βδελυρές λέξεις (και σκέψεις) στην πραγματικότητα πλήττουν τα τίμια συμφέροντα των επί της διοργάνωσης των εμπλεκόμενους φορείς;

    Άρα καλύτερα να μην ισχύει η μοριοδότηση μέχρις ότου να είναι δυνατή η επιμόρφωση όλων άνευ κλήρωσης, ώστε να χάνει τα μόρια αυτός που πραγματικά δεν θέλει να επιμορφωθεί.

    Φτάνει πια με το διαίρει και βασίλευε, ή κοινωνικό αυτοματισμό ή διχόνοια ή όπως αλλιώς θέλει να το ονομάσει κανείς. Αηδία κατάντησε.

    ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (Άλλο Ανέκδοτο κι αυτό)

    Καταργήστε τα κομματικά ψηφοδέλτια μήπως κι έρθει ο κόσμος να ψηφίσει. Πότε θα καταλάβετε ότι δεν πείθει κανέναν η κομματική απόχρωση όλων σας ανεξαιρέτως, όταν αυτή συσχετίζεται ένα προς ένα με το σάπιο πολιτικό σύστημα που μας έφερε ως εδώ.

    Καταλάβετε επιτέλους ότι έχουμε μυαλό να καταλάβουμε πως ακριβώς τις ίδιες κενότητες θα μας πουν και οι μπλε και οι πράσινοι και οι κόκκινοι εκπρόσωποι. Σαν τους κόκκους του γνωστού απορρυπαντικού. Όλοι θα υποσχεθούν διαφάνεια, αγώνα, σωτηρία, δυναμική, κόντρα στο κατεστημένο και λοιπές άλλες μεγαλοστομίες. Κι όταν ο κομματικός παράγων κουνήσει απειλητικά τα βλέφαρα... Σοκ και Δέος και υποταγή.

    ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ (Αυτό το Αλητήριο)

    Βάζουμε μπροστά και πάνω από την επαφή με τους γονείς τις επιταγές της ΟΛΜΕ, αυτής που κοιτάζει πως να γεμίσει τα ταμεία της από τις αδειανές αποδοχές μας. Που είναι η συναδελφική αλληλεγγύη για μια φορά να μην πληρώσουμε συνδρομή; Ή αυτή να είναι συμβολική; Μα τι είναι αυτά που λες ρε μεγάλε. Αυτά δεν γίνονται!!!

    Και τι θα γινόταν αν καταφέρναμε να μιλήσουμε στους γονείς; θα μας έκοβε το νερό η ΟΛΜΕ; Θα μας διέγραφε;

    Αλλά καλύτερα είναι να περάσει άλλη μια ομάδα από το δρόμο, φωνασκώντας για το δίκιο της, όπως όλοι οι υπόλοιποι, βάζοντας ένα λιθαράκι ακόμη στην απαξίωση των κινητοποιήσεων αυτού του είδους, για το καλό βεβαίως βεβαίως του ενιαίου μετώπου και της μαζικότητας του αγώνα.

    Τι καλύτερο όμως από το να καταφέρεις να ενημερώσεις τους άμεσα ενδιαφερόμενους γονείς, για το τι μέλλει γενέσθαι και γιατί η εκπαίδευση των παιδιών τους τείνει να είναι επικίνδυνα ανεπαρκής, χρονοβόρα, επώδυνα ακριβή και αποκαλύπτοντας τον πραγματικό λόγο και υπαίτιο της κατάστασης αυτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..και πώς να διαφωνήσεις με τον/την παραπάνω??

    και πώς να αντικρούσεις το επιχείρημα, οτι οι επιμορφώσεις γίνονται, για να 'οικονομήσουν, τα επιμορφωτικά κέντρα/επιμορφωτες??

    για το ενιαίο ψηφοδέλτιο ..πώς θα πάρουν μετά, τα εύσημα, απο το κόμμα τους?? πώς θα προσθέσουν στο βιογραφικό τους, ακόμα ενα "κατόρθωμα" για να γίνουν αργότερα διευθυντές/στελέχη/"μεγαλοπαραγοντες" της εκπαίδευσης?

    οι αλήθειες πονούν...δεν έχουν μάθει να τις ακουν/αντιμετωπίζουν... έχουν μάθει στον στρουθοκαμηλισμό...
    έστω κι έτσι, κέρδος είναι να γράφονται και να αναδεικνύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία Λουκοπούλου28 Οκτωβρίου 2012 στις 7:44 μ.μ.

    Δεν προλαβαίνουμε να αναρτήσουμε ένα θέμα και αμέσως το σχόλιο… Αυτά είναι τα καλά του αιώνα μας και του διαδικτύου. Για επικοινωνία δεν ξέρω, αλλά άμεση ενημέρωση και ανταπόκριση υπάρχει και αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του blog. Άσχετα αν, καμιά φορά, τα σχόλια δεν μας αρέσουν είναι ευκαιρίες να σκεφτούμε τα διάφορα θέματα και από μια άλλη πλευρά. Οπωσδήποτε είναι πάντα κέρδος να «ακούγονται» όλες οι απόψεις έστω και έτσι, σαν σχόλιο σε ένα blog, και όχι ως τοποθέτηση σε γενική συνέλευση.

    Στα θέματά μας λοιπόν:
    1. Το νόημα της παρέμβασης σχετικά με το Β επίπεδο είναι ακριβώς αυτό: να ΜΗΝ υπολογίζονται τα μόρια μέχρι να μπορούν όλοι/ες να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια, εφόσον το θέλουν. Ίσως να μην ήταν ξεκάθαρα γραμμένο στην ανάρτηση. Απλά, εκτός από μια καταγγελία που θα βγάλουμε ως ΕΛΜΕ, το θέμα χρειάζεται κεντρική αντιμετώπιση γι’ αυτό και παραπέμπεται στην ΟΛΜΕ.

    2. Εκλογές: ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών είναι θέμα καταστατικού. Αλλαγή καταστατικού προτείνεται σε γενική συνέλευση με αυτό το θέμα. Προσωπική άποψη, και χωρίς να είμαι κάθετα αντίθετη, ένα κοινό ψηφοδέλτιο ευνοεί τους κενόδοξους/ες φελλούς.
    Σχετικά τώρα με το σάπιο πολιτικό σύστημα που μας έφερε ως εδώ και τα λοιπά που αναφέρονται, ε λοιπόν όχι, ούτε όλοι οι πολιτικοί χώροι είναι ίδιοι, ούτε όλοι είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση, αλλά και ούτε μέσα σε κάθε χώρο είναι «όλοι ίδιοι». Και σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να δεχτώ ότι όλοι/ες οι συνδικαλιστές/τριες είναι «κενοί μπλε, πράσινοι, κόκκινοι κόκκοι», υποχείρια των κομμάτων τους, που θέλουν να γίνουν μεγαλοπαράγοντες ή δεν ξέρω τι άλλο της εκπαίδευσης. Αυτή η ισοπέδωση των πάντων είναι, αν το καλοσκεφτούμε, το πιο φασιστικό πράγμα που υπάρχει.
    Η «διαφάνεια, ο αγώνας, η σωτηρία, η δυναμική κόντρα στο κατεστημένο» δεν επιβάλλονται από τα πάνω και δεν μπορεί να τα υποσχεθεί κανείς. Κατακτώνται με τον αγώνα όλων μαζί και, αν θέλετε, ελέγχοντας τους συνδικαλιστές και υποχρεώνοντάς τους, όταν χρειάζεται, να δράσουν. Αυτό όμως θέλει ενεργή συμμετοχή και όχι καναπέ. Μεγάλες κουβέντες; Ναι, μεγάλες κουβέντες αλλά έτσι κερδήθηκαν οι μεγάλες κατακτήσεις των λαών.

    3. Συλλαλητήριο: η ΟΛΜΕ πρότεινε να γίνουν συλλαλητήρια την Τετάρτη σε όλες τις πόλεις και να καλεστούν γονείς και παιδιά καθώς και άλλα σωματεία. Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσουν όλες οι ΕΛΜΕ αλλά νομίζω θα περνούσε ένα καλό μήνυμα στην κυβέρνηση μια κινητοποίηση την ίδια ώρα παντού στη χώρα. Με τη σκέψη αυτή αναβλήθηκε η ενημέρωση προς τους γονείς που μπορεί να γίνει και μια άλλη μέρα. Θα μπορούσαμε όμως να συζητήσουμε τη κοντινότερη δυνατή ημερομηνία.

    Μαρία Λουκοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ που με χαρακτηρίσατε φελλό. Προφανώς αυτή είναι η άποψη τόσο η δική σας προσωπικά όσο και των υπόλοιπων μελών της ΕΛΜΕ.

    Και άραγε πόσο σίγουρη είστε ότι όλοι είμαστε τύποι του καναπέ; Πόσο σίγουρη είστε ότι είμαστε κενόδοξοι φελλοί; Προφανώς όλοι όσοι θέλουν μια διαφορετική αντιμετώπιση ή καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις, ακόμα και στις συνελεύσεις, ακόμη και σε σειρά συνελεύσεων είναι φελλοί.

    Προφανώς το φελλοί, έρχεται ως απάντηση στους χρωματισμένους εκπρόσωπους που δεν προσέβαλα, αλλά παρομοίασα με τους κόκκους απορρυπαντικού που αν και με διάφορα χρώματα έχουν σκοπό την εξαφάνιση του λεκέ. Όπου λεκές λοιπόν η καινοτομία και οι καινούριες ιδέες για αλλαγή του κατεστημένου. Με εξαφανίσατε καλά και με χαρακτηρίσατε και φελλό. Ωραία άποψη έχετε για τους συναδέλφους.

    Ευχαριστώ που ως εκπρόσωπός μου με χαρακτηρίζετε και Φασίστα. Είναι της εποχής άλλωστε, ή φασίστας να είσαι ή Αριστερός. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν είμαι ούτε ήμουν ποτέ τίποτα αλλά επί σειρά ετών με έχουν χρωματίσει κατά το δοκούν γιατί οι απόψεις μου ενοχλούν. Αλλά ακόμη κι αν ήμουν Φασίστας, δεν παύετε να με εκπροσωπείτε τόσο εσείς προσωπικά όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΛΜΕ.

    Κενόδοξος Φασίστας φελλός, γιατί θέλω να επιλέγω άτομο να με εκπροσωπεί κι όχι κόμμα. Κενόδοξος Φασίστας φελλός, γιατί υποστηρίζοντας το κοινό ψηφοδέλτιο μπορώ να επιλέγω τους κατ' εμέ καταλληλότερους ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης μου και προτίμησής τους, αναιρώντας έτσι και την εκτίμησή σας για εμένα ότι πιστεύω πως όλοι οι εκπρόσωποι και όλα τα κόμματα είναι ίδια. Αν ήταν όλα ίδια δεν θα ψηφίζαμε και είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που χρησιμοποιεί τη μέθοδο του τσουβαλιάσματος στους χαρακτηρισμούς του.

    Όμως πείτε μου εσείς πόσο διαφέρουν οι υποσχέσεις των εκπροσώπων της ΔΑΚΕ από αυτές της ΠΑΣΚΕ με εκείνες των Αριστερών Κινήσεων Συνεργασίας κ.ο.κ. Δυστυχώς όλοι στην προεκλογική περίοδο υπόσχονται τα ίδια ακριβώς πράγματα τα οποία είναι γραμμένα στην αρχική μου δημοσίευση. Εκεί ακριβώς αναφερόταν η κενότητα των εκπροσώπων, κενοί ακόμη και από νέες υποσχέσεις, κενοί στη διαφορετικότητα των προτάσεων και στις ιδέες, όχι όμως κενοί ως άνθρωποι. Κι αλήθεια πως μπορεί σε έναν εργασιακό χώρο να χωρούν τα κόμματα; Και πως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος θα εναντιωθεί της κυβερνητικής πολιτικής; Και σήμερα που είναι και κυβέρνηση συνεργασίας ακόμη περισσότερο μου γεννάται αυτή η απορία.

    Κλείνοντας να σας πω και γιατί σχολιάζω στο blog. Γιατί δεν σας έχω δει στο σχολείο μου. Μακάρι να σας έβλεπα, αν μη τι άλλο θα ένιωθα ότι κάποιος ενδιαφέρεται για εμένα. Αλλά ξέρω πως τώρα που είναι η ώρα για ψήφους θα μας κάνετε την τιμή. Ζούμε ιστορικές στιγμές ως έθνος, έχουμε υποστεί τραγικές ήττες ως κλάδος και εμείς δεν σας έχουμε δει στο σχολείο περισσότερες από μία φορά.

    Συγγνώμη αν σας έκανα κριτική, δεν θα επαναληφθεί. Ούτε και θα ξανάρθω στις συνελεύσεις, αφού και που έρχομαι και που ενίοτε καταθέτω τις αιρετικές μου προτάσεις μάλλον δεν φτάνουν στα αυτιά σας, αφού όπως σας είπα είναι αιρετικές. Ίσως έτσι να σκέφτονται και οι υπόλοιποι που δεν καταθέτουν το χρόνο τους στις συνελεύσεις. Και με τέτοιους βαρύς χαρακτηρισμούς προς συναδέλφους, μάλλον δεν θα αυξηθεί η συμμετοχή σε οτιδήποτε κι ελπίζω η πραγματικότητα να με διαψεύσει.

    Θα έπρεπε όμως να ξέρετε πως όποιος εκτίθεται στο κοινό, θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί και κριτική, η οποία όσο σκληρή κι αν είναι δεν σημαίνει ότι είναι και κακοπροαίρετη. Κι αν κρίνω από τον αριθμό των απαντήσεων σε κάθε ανάρτηση της Ένωσης, τότε μάλλον θα χάσει και τον τελευταίο (ίσως προτελευταίο) αναγνώστη με διάθεση απάντησης και κριτικής.

    Θα ήθελα να είστε όμως σίγουρη, πως σας αναγνωρίζω το θάρρος και το σθένος να εκτίθεστε, να δέχεστε την κριτική και να ανταπαντάτε σε αυτή. Σας εύχομαι καλή δύναμη για τη συνέχιση των αγώνων σας και καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία Λουκοπούλου29 Οκτωβρίου 2012 στις 7:36 π.μ.

      Σε καμιά περίπτωση δεν θα χαρακτήριζα κάποιον/α που έκανε τον κόπο να κριτικάρει (αυστηρά, έστω, αλλά ασχολήθηκε) τα πεπραγμένα της ΕΛΜΕ κενόδοξο φελλό... Αυτό που είπα είναι ότι διευκολύνεται η επικράτηση "κενόδοξων φελλών". Γιατί πιο εύκολα ένας τέτοιος θα βγει να πει ψηφίστε εμένα (και όχι μια ιδεολογία). Αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρώ όποιον/α θέλει ενιαίο ψηφοδέλτιο, ή όποιον/α εκτεθεί εκεί "κενόδοξο φελλό". Όπως έγραψα στο δικό μου σχόλιο δεν είμαι κάθετα αντίθετη σε κάτι τέτοιο. Θεωρώ όμως ότι συνδικαλισμός σημαίνει παίρνω θέση και προτείνω λύσεις και δράσεις οι οποίες υποδηλώνουν και προέρχονται, εκ των πραγμάτων, από την πολιτική τοποθέτηση του καθενός και της καθεμιάς. Όταν εκθέτω τον εαυτό μου σε ψηφοφορία θέλω να είμαι ξεκάθαρη τι εκπροσωπώ και σε τι πλαίσια θα κινηθώ. Και με αυτή τη σκέψη προτιμώ τα παραταξιακά ψηφοδέλτια.
      Επίσης δεν χαρακτήρισα εσάς προσωπικά φασίστα αλλά φασιστικό το ισοπεδωτικό "όλοι ίδιοι είναι". Και αυτή τη ρήση τη θεωρώ αφάνταστα επικίνδυνη για τη δημοκρατία.

      Σχετικά με τις διαφορές των παρατάξεων δεν θα ήθελα να απαντήσω μέσα από αυτό το χώρο, βρισκόμαστε σε χώρο της ΕΛΜΕ και δεν άνοιξε επίσημη αντιπαράθεση. Προφανώς βρίσκομαι στην παράταξη που βρίσκομαι γιατί θεωρώ (και ελπίζω) ότι μπορεί να προσφέρει. Όπως όλοι/ες μας άλλωστε.

      Σέβομαι και δέχομαι την κριτική (και την πιο αυστηρή) και αναγνωρίζω τους λόγους που επικράτησαν τέτοιες απόψεις για τον συνδικαλισμό. Και εγώ η ίδια μπορώ να σας παραθέσω ένα σωρό ακόμη. Δεν έχουμε όμως εμείς οι εργαζόμενοι/ες άλλο μέσο να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας παρά μονάχα όλοι μαζί. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κυβερνήσεις προσπάθησαν (και κατόρθωσαν) να απαξιώσουν και, συχνά, να εκμαυλίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Γι' αυτό θα σας ζητούσα να ξαναέρθετε στην επόμενη γενική συνέλευση και να ξανακαταθέσετε την κριτική σας. Για να μην αφήσετε εμένα και τους άλλους του ΔΣ να αποφασίσουμε για αντί εσάς, με τις καλύτερες προθέσεις ίσως, αλλά με περιορισμένη φαντασία. Μόνο έτσι μπορούμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

      Μαρία Λουκοπούλου

      ΥΓ. Είχα την εντύπωση ότι επισκεφτήκαμε, τουλάχιστον μια φορά, όλα τα σχολεία. Προφανώς κάποιο μας ξέφυγε. Θα το ψάξουμε…

      Διαγραφή