Επιστολές προς τους πολίτες της Ξάνθης και τους γονείς

Επιστολή προς τους γονείς με το τέλος της σχολικής χρονιάς

Γραφείο 105, 1οςόροφος
Μπρωκούμη 30, 67100 Ξάνθη
Τηλ& Φαξ: 2541028230
Email: elmexanthis@gmail.com
elmexanthis.blogspot.com                                                                                                                                        Ξάνθη, 18/6/2013

Αγαπητοί γονείς,
με το κλείσιμο αυτής της χρονιάς και την ολοκλήρωση των πανελληνίων εξετάσεων, νιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να εκφράσουμε τις απόψεις μας και την αγωνία μας για την κατάσταση που βιώνουμε εμείς, ως εκπαιδευτικοί, καθημερινά στα σχολεία, αλλά και επειδή πιστεύουμε ότι η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ μας θα πρέπει να γίνει καλύτερη και πιο λειτουργική.

Τα τελευταία χρόνια η δημόσια εκπαίδευση πάει από το κακό στο χειρότερο:
h Η χρηματοδότηση για τα σχολεία συνεχώς μειώνεται με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ σοβαρές ελλείψεις: λείπουν από τα σχολεία τα απαραίτητα πράγματα όπως υλικοτεχνική υποδομή, γραφική ύλη, υλικά εργαστηρίων, θέρμανση.
h Φέτος, είχαμε σοβαρά προβλήματα με τις μετακινήσεις των μαθητών. Τα προβλήματα ήταν πολύ πιο σοβαρά στα περιφερειακά σχολεία. Αφαιρέθηκε λοιπόν από τα παιδιά και το δικαίωμα της πρόσβασης στην παιδεία.Δυστυχώς, δεν φαίνεται να εξασφαλίστηκε η ομαλή λειτουργία για την επόμενη σχολική χρονιά.
h Σχεδιάζονται περισσότερες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.Το Μουσικό σχολείο, που η παρουσία του στον πολιτισμό της Ξάνθης μας κάνει περήφανους, υπολειτουργεί με πολλά κενά σε μουσικούς και ελλιπή σίτιση. Το αθλητικό σχολείο ήδη έκλεισε.
h Βασικές δομές που υποστηρίζουν την εκπαίδευση και που απευθύνονται κυρίως στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, όπως η πρόσθετη διδακτική στήριξη και η ενισχυτική διδασκαλία, υπολειτουργούν. Φέτος, πολύ καθυστερημένα (γύρω στο Πάσχα!) ξεκίνησαν με πολλά προβλήματα κάποια τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
h Σταμάτησαν επίσης να λειτουργούν οι σχολικές βιβλιοθήκες, τα συμβουλευτικά γραφεία, η ειδική αγωγή.
h Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό του 2013, τα σχολικά βιβλία θα είναι χρεωμένα στο μαθητή και τη μαθήτρια. Στη λήξη της χρονιάς, αν δεν επιστραφεί ένα βιβλίο, οι γονείς θα το πληρώσουν, αφού το έχουν «χρεωθεί» από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
h Επίσης τα σχολεία την επόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν με τμήματα των 27 παιδιών και αποκλείονται τμήματα με λιγότερα από 25. Τι θα γίνουν τα παιδιά που «περισσεύουν» δεν διευκρινίζεται. Θα μεταφέρονται/μεταγράφονται άραγε σε άλλο σχολείο; Άγνωστο.
Είναι φανερό λοιπόν ότι το δημόσιο σχολείο οδηγείται σε συνεχή υποβάθμιση.
Εμείς, οι εκπαιδευτικοί της Ξάνθης, αισθανόμαστε ότι τα τελευταία χρόνια το σύνολο των Ελλήνων Εκπαιδευτικών έχουμε επωμιστεί ολοκληρωτικά το βάρος αυτής της απαξίωσης για την οποία δεν είμαστε υπεύθυνοι, και ότι έχουμε στοχοποιηθεί  και συκοφαντηθεί με άδικο τρόπο, ως χαραμοφάηδες, αδιάφοροι και αργόμισθοι.
Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή της φετινής χρονιάς, λειτούργησαν στην Ξάνθη και σε άλλες πόλεις της χώρας, μέσω των ΕΛΜΕ, σχολεία αλληλεγγύης με μαθήματα δωρεάν, από εθελοντές εκπαιδευτικούς. Επιπλέον πολλοί από εμάς παρέχουμε, μεμονωμένα, μαθήματα δωρεάν μετά το κλείσιμο του σχολείου σε παιδιά που έχουν ανάγκη.
Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας στο σχολείο, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, κάτω από δύσκολες συνθήκες, αφιερώνοντας αρκετές ώρες πέρα από το ωράριο μας: οργανώνουμε εκδρομές και διδακτικές επισκέψεις και δουλεύουμε μαζί με τα παιδιά στα προγράμματα αγωγής υγείας, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά, επίσης πέρα από το σχολικό ωράριο.

Αγαπητοί γονείς, πιστεύουμε ότι οι μόνοι που ενδιαφέρονται για τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων είστε εσείς, οι γονείς τους, και εμείς , οι καθηγητές τους και οι καθηγήτριές τους. Κι εμείς γνωρίζουμε τα παιδιά με τα ονόματά τους, και ζούμε τα όνειρα και τις ανάγκες τους καθημερινά. Χαιρόμαστε με τις επιτυχίες τους όσο και εσείς. Δεν θέλουμε οι μαθητές μας να είναι οι επόμενοι άνεργοι, οι επόμενοι εργαζόμενοι σε άθλιες συνθήκες, οι επόμενοι άστεγοι και πεινασμένοι. Τρομάζουμε με την ιδέα ότι η χαρά που θα νιώσουν τα παιδιά μας περνώντας στο Πανεπιστήμιο θα μετατραπεί σε πίκρα όταν δεν θα βρίσκουν δουλειά. Δεν θέλουμε οι μαθητές μας να αναγκαστούν να γίνουν μετανάστες στερώντας τη χώρα μας από τα καλύτερά της μυαλά, από τους δυναμικούς πολίτες που θα έφτιαχναν ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο είναι προβλήματα όλης της κοινωνίας και αφορούν τόσο το μέλλον των παιδιών μας όσο και το μέλλον της χώρας.Γι αυτούς τους λόγους σας καλούμε σε συναντήσεις στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς 2013-2014, ώστε να συζητήσουμε από κοντά τρόπους συνεργασίας.

Οι καθηγητές-καθηγήτριες της Ξάνθης
_________________________________________________________________________________Γραφείο 105, 1ος όροφος
Μπρωκούμη 30, 67100 Ξάνθη
Τηλ & Φαξ: 2541028230
Κιν. 6972121615
Κιν. 6972870680
elmexanthis.blogspot.com
Προς: Μαθητές/τριες, Γονείς, Πολίτες της Ξάνθης

Ξάνθη, 26/4/2013

Αγαπητή/ε συμπολίτισσα/η,

hΤη μέρα που κλείνουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα, μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση προώθησε νομοσχέδιο για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και κατάθεσε Προεδρικό Διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών οπουδήποτε σε όλη τη χώρα. Οι εκπαιδευτικοί μετατρέπονται σε περιπλανώμενους φαντάρους με ότι επιπτώσεις μπορεί να έχει  τόσο στην προσωπική τους ζωή όσο και το εκπαιδευτικό έργο που παρέχουν.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας και ΠΡΙΝ ακόμη το νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη βουλή η κυβέρνηση ζητά από τα σχολεία να εφαρμόσουν μέχρι την επόμενη Πέμπτη την 2ωρη αύξηση του ωραρίου στον προγραμματισμό τους για την επόμενη σχολική χρονιά δείχνοντας το σεβασμό που τρέφουν για τη βουλή και τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
hΤο νέο πειθαρχικό δίκαιο, αγνοώντας τις στοιχειώδεις αρχές της δημοκρατίας, προσβάλλει το τεκμήριο της αθωότητας και θέτει σε αργία εκπαιδευτικούς χωρίς να μεσολαβήσει δικαστική κρίση δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία και παρακωλύοντας την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία και αφήνοντάς τους απροστάτευτους/ες.
hΟι εκπαιδευτικοί δεν περνούν, μέχρι τώρα, από επιμόρφωση/αναβάθμιση των γνώσεων τους, παρόλο που το επιδιώκουν και το αναζητούν.
hΑντί για επιμόρφωση, το υπουργείο προωθεί τέτοια αξιολόγηση που εξευτελίζει και απαξιώνει το έργο των εκπαιδευτικών κάνοντας προσπάθεια να ρίξει τις ευθύνες για την κακή λειτουργία των σχολείων στους εκπαιδευτικούς και αγνοώντας τις προτάσεις των εκπαιδευτικών για αξιολόγηση που θα αναβάθμιζε το δημόσιο σχολείο.
h Η χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων μειώθηκε.
h Καταργήθηκαν υποστηρικτικές δομές όπως οι Σχολικές Βιβλιοθήκες.
h Από το Σεπτέμβριο του 2013, τα σχολικά βιβλία θα είναι χρεωμένα στο μαθητή και τη μαθήτρια. Θα οφείλει να τα επιστρέψει στο τέλος της σχολικής χρονιάς, αλλιώς θα τα πληρώνει. Πρόσθετο οικονομικό βάρος στις οικογένειες.
hΑύξηση των μαθητών/τριών στην τάξη. Ήδη από φέτος ξεκίνησε η σύμπτυξη τμημάτων ακόμη και στο μέσο της σχολικής χρονιάς. Το υπουργείο προβλέπει 1,5m2 ανά μαθητή/τρια όταν για την πυρασφάλεια προβλέπονται τουλάχιστον 2m2.
h Σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων. Αν αυτό εφαρμοστεί και στην περιοχή μας πολλοί μαθητές/τριες, θα υποχρεούνται να μετακινούνται, σε μεγάλες αποστάσεις για το σχολείο. Ήδη το αθλητικό σχολείο έκλεισε. Το Μουσικό σχολείο υπολειτουργεί με πολλά κενά σε μουσικούς και ελλιπή σίτιση
hΗ ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια/Λύκεια ουσιαστικά καταργήθηκε. Όπου γίνεται ενισχυτική διδασκαλία ξεκίνησε μόλις πριν από ένα μήνα. Χάρη στο φιλότιμο και την εθελοντική δράση των εκπαιδευτικών λειτουργούν συστηματικά, τα δύο τελευταία χρόνια, δωρεάν, σχολεία αλληλεγγύης τόσο στη Ξάνθη όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Είναι φανερό ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης οδηγούν το δημόσιο σχολείο σε συνεχή υποβάθμιση. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί του παιδιού σου, είναι τόσο σημαντικά, που θα ήταν συνενοχή, αν σιωπούσαμε.
Με τα τελευταία μέτρα η κυβέρνηση πάτησε τη σκανδάλη. Για ότι συμβεί από εδώ και πέρα η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη. Ήρθε η ώρα να εκφράσουμε το θυμό μας. Φτάνει πια!

Σε χρειαζόμαστε στο πλάι μας στον αγώνα μας για τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Η μόρφωση της νέας γενιάς, είναι καθήκον κάθε γονιού, κάθε ευσυνείδητου εκπαιδευτικού, κάθε πολίτη.
Αφορά το μέλλον και του δικού σου παιδιού.

Με αίσθημα ευθύνης,
οι καθηγητές και οι καθηγήτριες της Ξάνθης


_________________________________________________________________________________

Ε.Λ.Μ.Ε. Ν.ΞΑΝΘΗΣ
Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης

Ν.Ξάνθης

Γραφείο 105, 1ος όροφος
Μπρωκούμη 30, 67100 Ξάνθη
Τηλ & Φαξ: 2541028230
Κιν. 6972121615
Κιν. 6972870680
elmexanthis.blogspot.com


Προς: Μαθητές/τριες, Γονείς, Πολίτες της Ξάνθης

Ξάνθη, 20/2/2013Αγαπητή/ε συμπολίτισσα/η,
Οι εκπαιδευτικοί της Ξάνθης θέλουν να μοιραστούν μαζί σου τι πραγματικά συμβαίνει και θα συμβεί στην εκπαίδευση των παιδιών μας.
h Μείωση χρηματοδότησης, για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Σε κάποια σχολεία τα παιδιά φέτος κρυώνουν και παρουσιάζονται ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά.
h Αύξηση των μαθητών/τριών στην τάξη. Ήδη από φέτος ξεκίνησε η σύμπτυξη τμημάτων ακόμη και στο μέσο της σχολικής χρονιάς. Το υπουργείο προβλέπει 1,5m2 ανά μαθητή/τρια όταν για την πυρασφάλεια προβλέπονται τουλάχιστον 2m2.
h Σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων στην περιοχή μας. Πολλοί μαθητές/τριες, θα υποχρεούνται να μετακινούνται, σε μεγάλες αποστάσεις για το σχολείο. Ήδη το αθλητικό σχολείο έκλεισε. Το Μουσικό σχολείο υπολειτουργεί με πολλά κενά σε μουσικούς και ελλιπή σίτιση
h Μείωση χρηματοδότησης των σχολικών δρομολογίων. Τις συνέπειες αυτής της πρακτικής τις ζήσαμε στην αρχή της σχολικής χρονιάς. 
h Μείωση πρόσληψης εκπαιδευτικών, με συνέπεια, πολλές διδακτικές ώρες να μη γίνονται, πολλά μαθήματα να μη διδάσκονται.
h Η ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια/Λύκεια καταργήθηκε. Χάρη στο φιλότιμο εκπαιδευτικών της πόλης, λειτουργούν, δωρεάν, σχολεία αλληλεγγύης τόσο στη Ξάνθη όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την αρχική της απόφαση και να υποσχεθεί για το μέλλον επανασύσταση της ενισχυτικής αλλά με όρους ελαστικής εργασίας των διδασκόντων και διδασκουσών.
h Καταργήθηκαν επίσης υποστηρικτικές δομές όπως οι Σχολικές Βιβλιοθήκες.
h Από το Σεπτέμβριο του 2013, τα σχολικά βιβλία θα είναι χρεωμένα στο μαθητή και τη μαθήτρια. Θα οφείλει να τα επιστρέψει στο τέλος της σχολικής χρονιάς, αλλιώς θα τα πληρώνει. Πρόσθετο οικονομικό βάρος στις οικογένειες.
h Οι εκπαιδευτικοί δεν περνούν, μέχρι τώρα, από επιμόρφωση/αναβάθμιση των γνώσεων τους, παρόλο που το επιδιώκουν και το αναζητούν. Η επιμόρφωση, θα είχε άμεσο αντίκτυπο, στη βελτίωση διδασκαλίας και στην εκπαίδευση των μαθητών/τριών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί του παιδιού σου, είναι τόσο σημαντικά, που θα ήταν συνενοχή, αν σιωπούσαμε. Σε χρειαζόμαστε στο πλάι μας στον αγώνα μας για τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Η μόρφωση της νέας γενιάς, είναι καθήκον κάθε γονιού, κάθε ευσυνείδητου εκπαιδευτικού, κάθε πολίτη.
Αφορά το μέλλον και του δικού σου παιδιού.

Με αίσθημα ευθύνης,
οι καθηγητές και οι καθηγήτριες της Ξάνθης

7 σχόλια:

 1. Η βελτίωση, ενός κειμένου, δεν έγκειται στη λογοκρισία και στην "αφαίρεση",
  αλλά να το εμπλουτίσεις με διορθώσεις-ιδέες.

  Τέτοια λογοκρισία, στο Ιραν και στην Κορέα.
  και εις χειρότερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιατί δεν υπάρχει το αρχικό κείμενο, ώστε να γίνεται φανερό το μέγεθος της "επέμβασης" που κάνατε στο αρχικο κείμενο και αλλοιώσατε τελείως το ύφος του;

  Γιατί σας ενοχλεί η σύγκριση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://elmexanthis.blogspot.gr/2013/02/blog-post_9976.html#comment-form
  6ο σχόλιο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αρκετά καλύτερο από εκείνο που παρουσιάστηκε μετά την πρώτη αποκοπή τμημάτων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συγγνώμη, αλλά μήπως το κείμενο πρέπει να ξανά υποστεί επεξεργασία; Το λέω γιατί το σήμερα Τρίτη 26 - 02 - 2013 τα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων ανακοινωναν ότι από τον Απρίλιο ξεκινούν τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα Γυμνάσια και από Σεπτέμβριο τα μαθήματα για τα Ενιαία Λύκεια, τέσσερις φορές την εβδομάδα κι από 16:00 έως 19:00.

  Θα είναι μέσω ΕΣΠΑ και θα απασχολήσουν περί τους 7.000 αναπληρωτές, είπαν.

  Πάντως ωραίο κόλπο. Σου κόβω τα πάντα, σε εξαθλιώνω και μετά σου δίνω πίσω κάτι (χωρίς να ξέρουμε τη διάρκεια) και το διαίρει και βασίλευε καλά κρατεί.

  Έχω την αίσθηση ότι αργήσαμε και πάλι πολύ και μας πρόλαβαν οι εξελίξεις για άλλη μια φορά. Πρέπει να γίνουμε ταχύτεροι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι το πρόσεξα, εγώ εννοούσα όμως εκ νέου προσαρμογή στην παράγραφο που γράφει ότι καταργήθηκε η ενισχυτική διδασκαλία. Μα μόλις την ενέκριναν ξανά μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

   Διαγραφή