Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω lockdown και πανδημίας, αξιοποιεί το κλείσιμο των σχολείων και των σχολών προκειμένου να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση την άνοιξη, την ψήφιση του νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση τον Δεκέμβρη, φέρνει 3ο αντιδραστικό νομοσχέδιο σε αυτές τις συνθήκες. Στο ν/σ με τον παραπλανητικό τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, βάζει ακόμα περισσότερα εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν. Προωθεί ρυθμίσεις (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, διπλό μηχανογραφικό, όριο επιλογών στο μηχανογραφικό) αποσκοπούν στη δραστική μείωση των εισακτέων και την κατάργηση σχολών και τμημάτων, ιδιαίτερα των περιφερειακών ΑΕΙ και παράλληλα θέτει όριο στη διάρκεια φοίτησης ν+ν/2 στις σχολές που θα οδηγήσει στη διαγραφή φοιτητών με οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα.
Κάποιες μάλιστα από τις αλλαγές αυτές θα ισχύσουν και για τους φετινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου. Είναι πρωτοφανές να θεσπίζονται αλλαγές για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στη μέση της σχολικής χρονιάς και αυτές να εφαρμόζονται για την τρέχουσα Γ’ Λυκείου. Το ΥΠΑΙΘ δείχνει για μία ακόμα φορά πόσο αδιαφορεί για την ψυχολογική φόρτιση των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις, που ειδικά φέτος επιβαρύνεται επιπλέον και από τις συνέπειες της πανδημίας.
Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία που εξισώνει τα πτυχία των ΑΕΙ με τους τίτλους των κολεγίων, προσφέροντας πολύτιμα δώρα στους σχολάρχες της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραπέρα υποβάθμιση των σπουδών και του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα, στο όνομα της «ανομίας» στο Πανεπιστήμιο διαμορφώνεται καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας. Κάθε προσπάθεια οργανωμένης διεκδίκησης από το φοιτητικό κίνημα για επαρκή χρηματοδότηση, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σύγχρονες υποδομές, αλλά και κάθε διαμαρτυρία για τις συνθήκες ζωής αυτών και των οικογενειών τους θα αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό, πειθαρχικά μέτρα μέχρι και διαγραφή.
Την ίδια ώρα το ΥΠΑΙΘ, εξακολουθεί να μην λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αγνοώντας επιδεικτικά της προτάσεις της ΟΛΜΕ, των γονιών και των μαθητών. Το σχέδιο της κυβέρνησης στην όλη διαχείριση της πανδημίας είναι η μετατόπιση της ευθύνης στην κοινωνία και αντίστοιχα την ευθύνη λειτουργίας των σχολείων στους ίδιους τους συλλόγους διδασκόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.