Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Ερώτημα προς το Υπουργείο σχετικά με την υποχρέωση τήρησης χειρόγραφων καρτελών φοίτησης μαθητών

Στο πλαίσιο της εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και περιορισμού της γραφειοκρατίας, τα δημόσια σχολεία χρησιμοποιούν το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα μηχανογραφικής υποστήριξης myschool, στο οποίο καταχωρούνται από τους εκπαιδευτικούς ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία φοίτησης μαθητών και μαθητριών της κάθε σχολικής μονάδας. Ως εκ τούτου διερωτόμαστε ποια είναι η σκοπιμότητα τήρησης  και της χειρόγραφης καρτέλας φοίτησης από τους εκπαιδευτικούς, γεγονός που τους επιβαρύνει με πρόσθετη γραφειοκρατία σε βάρος του ήδη υπερφορτωμένου διδακτικού και διοικητικού τους έργου.
Η περίπτωση της τήρησης χειρόγραφης καρτέλας είναι χαρακτηριστική ενός παράλληλου αναχρονιστικού συστήματος γραφειοκρατίας στο σύγχρονο δημόσιο σχολείο το οποίο οι εκπαιδευτικοί είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να συντηρούν. Στο ίδιο σύστημα εντάσσονται και άλλες εργασίες όπως η τήρηση χειρόγραφου μητρώου μαθητών, ημερολογίων, πρακτικών συλλόγων κ.α. Η θεσμοθέτηση του ψηφιακού ενιαίου αριθμού μαθητή (ΦΕΚ 17/Α/15-2-2017), το ηλεκτρονικό πρακτικό και ημερολόγιο και η διεύρυνση της χρήσης ψηφιακής υπογραφής καθιστούν όλες τις παραπάνω εργασίες περιττές μειώνοντας την γραφειοκρατία και το λειτουργικό κόστος των σχ. μονάδων.

Οραματιζόμαστε ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο με εκπαιδευτικούς αποκλειστικά αφοσιωμένους στο διδακτικό τους έργο. Ζητάμε την παρέμβαση του υπουργείου για άμεση κατάργηση όλων των χειρόγραφων γραφειοκρατικών διαδικασιών οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν με ταχύτητα και ασφάλεια με τα σύγχρονα μέσα. 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ
Η Πρόεδρος

Λουκοπούλου Μαρία

Η Γραμματέας

Δαμιανάκη Ευαγγελία

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο στην ΕΛΜΕ.

    ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ είναι περιττά.

    Πείτε μου ένα που δέν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή