Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Δελτίο τύπου – ΕΛΜΕ Ξάνθης 9/9/2015

Η έναρξη και της φετινής σχολικής χρονιάς βρήκε την εκπαιδευτική κοινότητα και τα σχολεία μας στην ίδια δεινή κατάσταση που έγκαιρα είχε επισημανθεί από τους συνδικαλιστικούς μας φορείς. Τα 20.000 και πλέον κενά στην α’θμια και β’θμια, αποτέλεσμα μαζικών, κυρίως, συνταξιοδοτήσεων και ελαχίστων διορισμών, υπερβαίνουν, βέβαια, τις προβλέψεις του Υπουργείου. Φαίνεται ότι από τα ΕΣΠΑ θα βρεθούν πιστώσεις για 12.000 εκπαιδευτικούς που όμως αφορούν θέσεις ειδικής και υποστηρικτικής αγωγής, αφήνοντας ακάλυπτες τις ανάγκες των σχολείων για το κύριο διδακτικό τους πρόγραμμα. Στη β’θμια εκπαίδευση εμφανίζονται 7.000 περίπου κενά και δε διαφαίνεται με ποιό τρόπο θα εξασφαλιστούν, έγκαιρα, τα απαραίτητα κονδύλια για την ομαλή έναρξη της διδακτικής χρονιάς.
Η πολιτική των διορισμών με το σταγονόμετρο, κατέληξε στη συσσώρευση περίπου 60.000 αναπληρωτών που στις αρχές κάθε χρονιάς αγωνιούν για το εργασιακό καθεστώς τους με αντίπαλο δέος το φάσμα της ανεργίας. Ο αριθμός αυτός δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις, συγκρουόμενα συμφέροντα,  αντιπαλότητες και μία λογική πολυδιάσπασης. Συνέπεια του παραπάνω, φέτος,  είναι ο δικαστικός αγώνας μέρους των αναπληρωτών για την κατά προτεραιότητα τοποθέτησής τους στη λίστα διορισμού. Αποτέλεσμα είναι η καθυστέρηση όλης της διαδικασίας πλήρωσης των κενών. Εξάλλου, η απρονοησία του υπουργείου υπέβαλε χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην υποχρέωση επανυποβολής των αιτήσεων τοποθέτησής τους.
Καμία λύση πραγματική για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων δεν μπορεί να βρεθεί όσο η μείωση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση που επιβάλλουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, αγγίζει το 40%. Τα μπαλώματα μέσω ΕΣΠΑ, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ο καθορισμός ομάδων εργαζομένων με διαφορετικό εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς ή δικαιώματα δεν είναι λύσεις αλλά συστατικό  μέρος του προβλήματος στην παιδεία.
Μόνο η κάλυψη των πραγματικών κενών με μόνιμους διορισμούς  μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το μωσαϊκό προχειρότητας, αδικιών και ετεροκαθορισμών.
Το τρίτο μνημόνιο θα αποκαλύψει πολύ σύντομα τη σκοτεινή εικόνα που προδιαγράφεται και θα μας καλέσει στη δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων μας για το ελληνικό δημόσιο σχολείο.
Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο

Εν όψη των συσσωρευμένων προβλημάτων και όσων προδιαγράφονται, η ΕΛΜΕ Ξάνθης, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αποφοίτων ΕΠΑΘ καλούν όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετάσχουν μαζικά σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, στην κεντρική πλατεία, προκειμένου να δηλώσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και στην κοινωνία της Ξάνθης την αταλάντευτη βούλησή μας να υπερασπίσουμε το μέλλον της εκπαίδευσης, των παιδιών και του λαού μας.

3 σχόλια:

  1. κύριοι-ες, πολύ σωστά όσα σημειώνεται..μια ερώτηση για την ώρα συγκέντρωσης.
    Υπάρχουν σχολεία που στις 12μμ έχουν αγιασμό, υπάρχουν σχολεία εκτός πόλης..πώς θα παρευρεθούν οι
    συνάδελφοι-ισσες;
    Μήπως απευθύνεστε σε άνεργους, άεργους, συνταξιούχους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δεύτερο πληθυντικό έχει κατάληξη -ε, άρα "σημειώνετε".
      Έλεος, διδάσκουμε και παιδιά...

      Διαγραφή