Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Συνάντηση με υπουργό

Την Πέμπτη 28/9 στο 3ο Λύκειο Ξάνθης ο υπουργός παιδείας Α. Λοβέρδος συναντήθηκε με τα ΔΣ των συνδικαλιστικών οργάνων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θράκης. 
Από τα ΔΣ των ΕΛΜΕ τέθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο τόσο τα τοπικά (κενά, κτιριακό, μοριοδότηση, κλπ) όσο και τα γενικότερα που βρίσκονται στην ατζέντα της ΟΛΜΕ (αξιολόγηση, πειθαρχικό, νέο λύκειο/τράπεζα θεμάτων, αναπληρωτές, διαφάνεια, συνυπηρέτηση εκπαιδευτικών κλπ). O χρόνος που διατέθηκε για αυτή τη συνάντηση, την οποία συντόνιζε (όχι με αξιόλογη επιτυχία) ο περιφερειακός διευθυντής, ήταν ελαχιστότατος και ο υπουργός ήταν, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, απασχολημένος με το tablet του
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τις ΕΛΜΕ μας στην παρουσία των σε διαθεσιμότητα συναδέλφων/ισσών μας. Ύστερα από παρέμβασή μας τους/τις δόθηκε κατ’ εξαίρεση και κατά προτεραιότητα ο λόγος.
Επίσης από τη δική μας ΕΛΜΕ παραχωρήθηκε χρόνος για να επιτραπεί (!) να μιλήσει η πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Εβρού η οποία και αναπληρώτρια είναι και εκπροσωπεί περιοχή στη οποία τα αναρίθμιτα κενά καλύπτονται με αναπληρωτές.

Στην απάντησή του ο  υπουργός:
-Ανακοίνωσε ότι ανέθεσε σε νομικό τη μελέτη του νόμου που αφορά το πειθαρχικό ώστε να διαχωριστούν, αν είναι δυνατόν, τα πειθαρχικά παραπτώματα από τα άλλα.
-Ως νομικός (όχι ως υπουργός) συμβούλεψε την εθελούσια προσφυγή στην αξιολόγηση ώστε να μην ισχύσει η ποσόστωση από βαθμό σε βαθμό δεν διευκρίνισε όμως πως θα γίνει αυτό ούτε τι θα γίνει με αυτούς/ες που δεν θα προσφύγουν στην αξιολόγηση.
-Σχετικά με τα τεράστια κενά (τα οποία παραδέχθηκε εκ νέου ότι υπάρχουν στα σχολεία) πρόβαλε το κώλυμα της αναλογίας 1:10 στις προσλήψεις αλλά δεν εξήγησε γιατί δεν τηρείται ούτε κατ’ ελάχιστο, αυτή η αναλογία στην εκπαίδευση (στα 15000 άτομα που έφυγαν διορίστηκαν μόλις 92). Δήλωσε, ακόμη, ότι ενώ δεν προβλέπεται διαγωνισμός ΑΣΕΠ μέσα στο 2014 ή το 2015 έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει τη διεξαγωγή διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 10000 ατόμων. Μέχρι τότε υπάρχει η πρόθεση να ξεκλειδωθούν οι πίνακες από το 2012 και μετά.
-Χαρακτήρισε την κατάργηση των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και τις επακόλουθες διαθεσιμότητες ως «κορυφαία ανοησία». Στο ερώτημα για επαναφορά και επαναλειτουργία των ειδικοτήτων επισήμως δεν απάντησε. Σχολίασε ότι με τους διάφορους πίνακες στους οποίους έχουν ενταχθεί οι σε διαθεσιμότητα έχει γίνει μεγάλο μπέρδεμα και ανακοίνωσε ότι γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν όλοι/ες οι σε διαθεσιμότητα σε έναν πίνακα. Επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων χωρίς να διευκρινήσει τι θα γίνει με αυτούς/ες που ήδη απολύθηκαν για τους/τις οποίους/ες παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα. 

Παραθέτουμε τα παραπάνω προς το παρόν χωρίς σχολιασμό. 
Από τις ΕΛΜΕ Ξάνθης Α & Β Εβρου θα εκδωθεί ενημερωτικό δελτίο τύπου.

1 σχόλιο:

  1. με άλλα λόγια, συνεχίστηκε η "αλληλογραφία"...τα στελέχη της εκπαίδευσης, έχουν γραμμένους εκπαιδευτικούς και μαθητές..και οι εκπαιδευτικοί, έχουν γραμμένα τα στελέχη της εκπαίδευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή