Σε περίπτωση απουσίας συναδέλφου/ισσας
ο/η διευθυντής/τρια του σχολείου, με βάση το καθηκοντολόγιο, συμπτύσσει το
πρόγραμμα ή αναθέτει την κάλυψη του κενού σε συναδέλφους/ισσες. Η κάλυψη του κενού
σε καμιά περίπτωση δεν νοείται ως παροχή
εκπαιδευτικού έργου, δεν περνιούνται απουσίες και ο/η εκπαιδευτικός δεν
υπογράφει πουθενά. Η ευθύνη του εκπαιδευτικού περιορίζεται στα καθήκοντα της εφημερίας.
Κάθε καταγραφή στο ωρολόγιο πρόγραμμα πρόσθετων ωρών για πιθανή
αναπλήρωση είναι παράνομη.
Σε καμία περίπτωση δεν
επιτρέπεται η διδασκαλία σε λειτουργικά κενά που δεν έχουν καλυφθεί.
Η υπεράσπιση των εργασιακών μας
δικαιωμάτων είναι υποχρέωσή μας.
----------------------------
Υπουργική Απόφαση Φ.353.1/324/105657/Δ1/16-10-2002
H παραπάνω Υπουργική Απόφαση επ' ουδενί δεν ανατρέπει την αναφορά στο εργασιακό-διδακτικό ωράριο του νόμου 1566/85 που διέπει τα σχετικά με την εκπαίδευση.
----------------------------
Υπουργική Απόφαση Φ.353.1/324/105657/Δ1/16-10-2002
«Αρ. 29 Καθήκοντα και
αρμοδιότητες των Διευθυντών σε σχέση με το Σύλλογο των Διδασκόντων
8. Φροντίζει να καλύπτονται
οι διδακτικές ώρες σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικών, τροποποιώντας το
ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας ή αναθέτοντας την κάλυψη του κενού* σε διαθέσιμο
εκπαιδευτικό.
Άρθρο 36 -Καθήκοντα και
αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών διδασκόντων
25. Αντικαθιστούν
εκπαιδευτικό ο οποίος λείπει και, ανάλογα με την περίπτωση, ή καλύπτουν το κενό* ή απασχολούν τους μαθητές, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Διευθυντή.»
(*Σύμφωνα με γνωμοδότηση νομικού συμβούλου η κάλυψη του κενού δεν πρέπει να
συγχέεται με την παροχή διδακτικού έργου.)H παραπάνω Υπουργική Απόφαση επ' ουδενί δεν ανατρέπει την αναφορά στο εργασιακό-διδακτικό ωράριο του νόμου 1566/85 που διέπει τα σχετικά με την εκπαίδευση.
Έγινε και αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήγίνεται κατ' εξακολούθηση σε σχολεία της πόλης...
ΔιαγραφήΣυγγνώμη, αλλά η παραπάνω ανακοίνωση έγινε από την ΕΛΜΕ; Η ασχετοσύνη σας είναι πραγματικά ανεκδιήγητη! Είστε πραγματικά για γιαούρτωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα σας παρακαλώ να μας απαντήσετε, αυτή η ανάθεση από τον Δντή όπως λέτε, που ακριβώς περιγράφεται στον Ν1566/85. Αν δείτε στο Κεφάλαιο Δ, Άρθρο 11 Δ' παρ.1 :
Δ' Καθήκοντα (Διευθυντή), αναφέρει μόνο τα εξής:
1. Ο διευθυντής του σχολείου είναι ιδίως υπεύθυνος για
την ομαλή λειτουργία του σχολείου, το συντονισμό της
σχολικής ζωής, την τήρηση των νόμων, των εγκυκλίων
και των υπηρεσιακών εντολών και την εφαρμογή των
αποφάσεων του συλλόγου των διδασκόντων, που
εκδίδονται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για τις
αρμοδιότητες του συλλόγου των διδασκόντων. Μετέχει
επίσης στην αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών του
σχολείου του και συνεργάζεται με τους σχολικούς
συμβούλους.
Ο δντής σύμφωνα με τα παραπάνω ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ όσο και να χτυπιέται. Τώρα, βέβαια υπάρχει και το καθηκοντολόγιο (ΥΑ 1340/2002) που λέει κάτι για αρμοδιότητες τέτοιες των δντών, όμως είναι πέρα για πέρα παράνομες, καθώς μία υπουργική απόφαση έρχεται σε ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με το νόμο, ο οποίος είναι ανώτερος και επομένως δεν μπορεί να παραβιαστεί-τροποποιηθεί από μια υποδεέστερη πράξη.
Αντί να προσφύγετε στα δικαστήρια για αυτή την παρανομία, προτείνετε στους εκπαιδευτικούς να κάνουν αυτό που τους λένε οι δντες και μάλιστα ΧΩΡΙΣ να φαίνεται επίσημα ότι το κάνανε.
Αν θέλετε να ακούσετε μια πρόταση, θα ήταν καλύτερο ο εκπαιδευτικός μετά από μια τέτοια εντολή από τον δντή του, να απαιτήσει να του δοθεί αυτή η εντολή ΕΓΓΡΑΦΩΣ, να μπει στην τάξη, να υπογράψει στο απουσιολόγιο και αμέσως μετά, να συμπληρώσει αίτηση για να διεκδικήσει αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης, καθώς η απασχόληση μαθητών είναι σαφέστατα παροχή εκπαιδευτικού έργου. Τότε να δούμε οι δντάδες που θα κρυφτούν...
Από το παραπάνω σχόλιό μου θα επιθυμούσα να διαγράψω τη φράση περί γιαουρτώματος και να ζητήσω συγγνώμη για αυτήν. Σε μια πολιτισμένη συζήτηση, ακόμη και αντιπαράθεση, δεν έχουν θέση τα γιαουρτώματα. Έπεσα και γω (έστω και προσωρινά) στην παγίδα της εποχής και της "αγανάκτησης" η οποία την διακατέχει...
ΔιαγραφήΒλέπω λοιπόν, ότι απαντήσατε ως ΕΛΜΕ, μέσω της προσθήκης κειμένου στην αρχική σας καταχώρηση. Και με λύπη διαπιστώνω, ότι επιμένετε στην αρχική σας άποψη, ότι δηλαδή ο Δντης έχει τη δυνατότητα να στέλνει εκπαιδευτικό στην ταξη να καλύψει κενό, μόνο που εσείς λέτε ότι ο καθηγητής θα πρέπει να αρνηθεί να κάνει μάθημα, και απλά να επιτηρήσει τα παιδιά. Επίσης με ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαπιστώνω ότι δε θεωρείτε ότι υπάρχει αντίθεση μεταξύ ΥΑ1340/2002 και Ν1566/85 όσο αφορά το υποχρεωτικό ωράριο των καθηγητών. Αν διαβάζατε καλύτερα τη γνωμοδότηση του κου Δραγασάκη (που πρόφανώς αυτήν επικαλείστε) θα βλέπατε ότι λέει ΕΝΤΕΛΩΣ αντίθετα πράγματα. Χρήση αυτής της γνωμοδότησης έκανε η ΔΟΕ στο με αριθ.πρωτ. 1332/17-9-2012 έγγραφό της, όπου αναφέρει:
Διαγραφή....
-Ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας με σαφήνεια ότι οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη εντάσσεται σε διδακτικό ωράριο. Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ότι μπορεί συνάδελφος να «απασχολήσει» παιδιά στην τάξη στα πλαίσια του εργασιακού του ωραρίου.....
-Οι συνάδελφοι να μην εφαρμόζουν καμιά προφορική εντολή για κάλυψη ωραρίου πέραν του διδακτικού τους, και αν συμβεί αυτό, να ζητούν γραπτή εντολή, ώστε να μπορούν να προσβάλουν τη συγκεκριμένη παράνομη ανάθεση με κάθε τρόπο (συνδικαλιστικό, νομικό) και να μην την εφαρμόσουν. Βέβαια και στην περίπτωση της γραπτής εντολής από το ΠΥΣΠΕ (και μόνο) ο συνάδελφος μπορεί να κάνει στάση εργασίας για την οποία καλύπτεται από τη ΔΟΕ και από το Σύλλογο εκπαιδευτικών....
-Οι στάσεις εργασίας σε «υποχρεωτική» υπερωρία, αφού δεν εντάσσονται στο υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο, δεν περικόπτονται από το μισθό του εκπαιδευτικού. «…Εξυπακούεται δε ότι αν οι στάσεις εργασίας γίνονται μέσα στο κανονικό διδακτικό ωράριο θα αφαιρεθούν αντίστοιχες αποδοχές από τοι κανονικό αυτό ωράριο. Αν οι στάσεις εργασίας γίνονται κατά το χρόνο του υπερωριακού διδακτικού ωραρίου είναι προφανές πως δε θα αφαιρεθούν αποδοχές του κανονικού ωραρίου, που αυτό έτσι κι αλλιώς προσφέρθηκε, απλώς δε θα πληρωθούν οι αποδοχές που θα έπαιρνε ο εκπαιδευτικός από την υπερωριακή εργασία», Γ. Δραγασάκης, Ωράριο Διδασκαλίας και Στάσεις Εργασίας, Αθήνα 25-6-2004, ΔΟΕ αρ. πρωτ. 1164, 28-6-04....
Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι ότι η ενημέρωσή σας γίνεται με όρους καφενείου (δηλ. του στυλ: κάπου άκουσα, κάπως έτσι μου το είπαν, κάτι τέτοιο κατάλαβα κλπ) και όχι σοβαρά, διαβάζοντας και κατανοώντας τη νομοθεσία.
...No hope...