Μουσικό Φεστιβάλ οργανώνει, σε δύσκολους καιρούς, το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης. Είμαστε σίγουροι/ες ότι οι πολίτες της Ξάνθης θα αγκαλιάσουν την προσπάθεια και θα συμμετέχουν στις ανοικτές για το κοινό εκδηλώσεις με ενθουσιασμό.
Δημοσιεύουμε το προσωρινό πρόγραμμα. Θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις με όποιο τρόπο μας ζητηθεί.
Το
πρόγραμμα της διοργάνωσης
Δευτέρα
28/04/2014
Αφίξεις Μουσικών Σχολείων, Ξεναγήσεις.
16.00 - 19.00
Πλατεία Μητροπόλεως:
Ανοικτή πρόβα από τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων
(εκτελεστές κάποιου μουσικού οργάνου) υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού
16.00 - 19.00
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης:
Πρόβα από τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων (χορωδούς)
υπό τη διεύθυνση της Σχολικής Συμβούλου Ανατολικής Μακεδονίας &
Θράκης Παναγιώτας Τηγανούρια.
16.00 - 18.30 Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων:
Διάλεξη με θέμα: ‘’Τα Μουσικά Σχολεία σε περίοδο
κρίσης.’’ Συμμετέχουν οι Διευθυντές
και οι καθηγητές των Μουσικών Σχολείων. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή και στο ευρύ κοινό.
20.30 - 22:00
Πλατεία Μητροπόλεως:
Τελετή έναρξης – Χαιρετισμοί. Συναυλία από τους μαθητές
του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης.
Τρίτη
29/04/2014
10.30 - 11.30 και
12.30 - 13.30:
Παρουσίαση του προγράμματος του κάθε Μουσικού Σχολείου
σε επιλεγμένους δημόσιους χώρους της πόλης μας. Παράλληλα η παρουσίαση του
κάθε Μουσικού Σχολείου θα πλαισιώνεται και θα υποστηρίζεται από τους μαθητές και τους Συλλόγους Γονέων
και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ξάνθης οι οποίοι
θα προσφέρουν τοπικά προϊόντα της περιοχής μας.
16.00 - 19.00
Πλατεία Μητροπόλεως:
Ανοικτή Πρόβα από τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων
(εκτελεστές κάποιου μουσικού οργάνου) υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού
16.00 -19.00
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης:
Πρόβα από τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων (χορωδούς)
υπό τη διεύθυνση της Σχολικής Συμβούλου Ανατολικής Μακεδονίας &
Θράκης Παναγιώτας Τηγανούρια.
16.00 – 18.30 Λαογραφικό Μουσείο Αβδήρων:
Διάλεξη με θέμα : ‘’Από τον Ορφέα στον Μάνο
Χατζιδάκι’’ Συμμετέχουν οι
Διευθυντές και οι καθηγητές των
Μουσικών Σχολείων. Η εκδήλωση θα είναι
ανοικτή και στο ευρύ κοινό.
Τετάρτη
30/04/2014
11:00 – 13:00
Κεντρική Πλατεία
Τελετή λήξης- Αφιερωμένη στο μουσικοσυνθέτη Μάνο
Χατζιδάκι.
Στην τελετή λήξης θα παρουσιαστεί η ζωή και το έργο του
συνθέτη από διακεκριμένους μουσικολόγους. Οι μαθητές όλων των Μουσικών
Σχολείων θα συμπράξουν και θα ερμηνεύσουν συνθέσεις του μεγάλου μουσουργού Μάνου Χατζιδάκι υπό τη διεύθυνση του
συνθέτη Νίκου Κυπουργού.
Απονομή αναμνηστικών
|
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση:
Νιώθουμε πως με αυτό τον τρόπο κάνουμε ένα μικρό βήμα στην κατεύθυνση να εκπληρώσουμε το ηθικό μας χρέος κυρίως απέναντι στη νέα γενιά, που τόσο αιφνιδιαστικά και αναίτια βρέθηκε μέσα στη δίνη μιας πολύπλευρης κρίσης και μπροστά στην αποκαρδιωτική εικόνα ενός διαβρωμένου κοινωνικού ιστού. Οι νέοι της εποχής μας, όπως και οι νέοι κάθε εποχής, έχουν ανάγκη από ιδανικά και οράματα, έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται και να υποστηρίζονται στην υλοποίηση αυτών των ονείρων. Αλίμονο σε μια κοινωνία που παραμελεί τους νέους της∙ είναι σαν ένα δέντρο που δε βρίσκει χώρο για τα κλαδιά του.
Θεωρούμε πως η μόνη ελπίδα του λαού μας να απεγκλωβιστεί από τη στασιμότητα που του έχουν επιβάλει οι περιστάσεις είναι να επενδύσει στη δυναμική της νέας γενιάς, στις νέες ιδέες, την καινοτομία, την έρευνα και οπωσδήποτε στις τέχνες και τα γράμματα. Η παιδεία είναι αυτή που προσφέρει την πνευματική τροφή, απαραίτητη για την αρμονική κοινωνική συγκρότηση, για την πρόοδο μιας κοινωνίας, γι’ αυτή ακόμα την αυτοπραγμάτωση της ανθρώπινης φύσης. Ο λαός μας, λόγω και της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής θέσης του, πολλές φορές στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του έχει βρεθεί να αντιμετωπίζει κρίσεις, κινδύνους και προκλήσεις. Και όλες αυτές τις φορές ήταν ο πολιτισμός, τα γράμματα και οι τέχνες, που κράτησαν τη φλόγα αναμμένη και διασφάλισαν τη συνέχεια και την πρόοδό του.
Με αυτό το σκεπτικό, πολιτιστικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς της περιοχής μας αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την υλοποίηση του οράματος της Γιορτής των Μουσικών Σχολείων. Τα σχολεία αυτά είναι ζωντανά κύτταρα πολιτισμού με σημαντική κοινωνική προσφορά έκαστο στον τόπο του. Θα είναι λοιπόν εξαιρετικά ωφέλιμο να έρθουν σε βιωματική επαφή, να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες, να υλοποιήσουν σχέδια, να γεννήσουν νέα οράματα.
Έτσι θα δημιουργηθεί ένα πανελλαδικό δημιουργικό δίκτυο στο χώρο της Παιδείας, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Να σημειώσουμε εδώ πως η προτεινόμενη διοργάνωση δεν αφορά αποκλειστικά τα συμμετέχοντα Μουσικά Σχολεία και τους φορείς που θα την υποστηρίξουν, αλλά και το σύνολο των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας μαζί με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων τους, καθώς και απλούς πολίτες-εθελοντές. Ελπίζουμε μάλιστα πως εν καιρώ θα δοθεί το έναυσμα ώστε σύλλογοι από διάφορα μέρη της επικράτειας να έρθουν σε επαφή και να συγκροτήσουν το δικό τους δημιουργικό δίκτυο. Είναι καιρός η χώρα μας να αποκτήσει μια κατ’ ουσία και όχι κατ’ ευφημισμό εκπαιδευτική κοινότητα, με δημιουργική και ισότιμη σχέση ανάμεσα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, και σίγουρα με εξωστρέφεια και αλληλεπίδραση προς την ευρύτερη κοινωνία.
Να τονίσουμε εδώ πόσο σημαντική είναι για εμάς η σύνδεση αυτής της προσπάθειας με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη μας Μάνο Χατζιδάκι, που τόσα πολλά έχει προσφέρει στη μουσική παιδεία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Το ήθος, το έργο και ο λόγος αυτού του ανθρώπου-ορόσημου έχουν τη δύναμη να προσφέρουν πολύτιμη ηθική και πνευματική ανάταση σε μια τόσο κρίσιμη εποχή. Ιδιαίτερα η πόλη μας, στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μάνος Χατζιδάκις, οφείλει να του προσφέρει αυτή την ελάχιστη τιμή.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα περιλαμβάνει ποικίλες συναυλίες από τα συμμετέχοντα Μουσικά Σχολεία, καθώς και τη μεγάλη τελική συναυλία πάνω σε έργα του Μάνου Χατζιδάκι με συμμετοχή όλων των Μουσικών Σχολείων και υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού. Τη συναυλία αυτή θα προετοιμάσουν μέσα από ανοικτές πρόβες ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός και η σχολική σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Παναγιώτα Τηγανούρια. Επίσης από διακεκριμένους μουσικούς και μουσικολόγους θα δοθούν διαλέξεις γύρω από τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, με ελεύθερη πρόσβαση και για το ευρύ κοινό.
Οι στόχοι της διοργάνωσης
Παιδαγωγικοί – Εκπαιδευτικοί:
- Η προσφορά ποιοτικών ερεθισμάτων και θετικών οραμάτων στο μαθητικό πληθυσμό όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και όλης της επικράτειας, που δυστυχώς περιβάλλεται από ακαλαίσθητα ερεθίσματα και αποκαρδιωτικά παραδείγματα.
- Η γνωριμία και η ανάπτυξη δημιουργικών σχέσεων ανάμεσα σε μαθητές και σχολικές κοινότητες από διάφορα μέρη, που θα καταπολεμήσει την αίσθηση του απομονωτισμού που βιώνουν οι νέοι μας και θα συντελέσει στην κοινωνική συνοχή.
- Η δημιουργία ενός δημιουργικού δικτύου συνεργαζόμενων μουσικών σχολείων.
- Η δημιουργία ενός δικτύου από συνεργαζόμενους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων που θα συνεισφέρουν στη δημιουργία του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού έργου.
- Η εδραίωση της σχέσης των συλλόγων διδασκόντων της πόλης μας τόσο μεταξύ τους όσο και με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, με προφανή οφέλη για το σύνολο της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ηθικοί – Κοινωνικοί:
· Η αισθητική καλλιέργεια και η πνευματική ανάταση των συμμετεχόντων και επισκεπτών, απαραίτητη για την υπέρβαση μιας κρίσης που σε βαθύτερο επίπεδο είναι κρίση πολιτισμική και ηθική.
· Η πολιτισμική αποκέντρωση, με τη διάχυση του πολιτισμού στην όχι και τόσο ευνοημένη από αυτής της άποψης παραμεθόριο περιοχή.
· Η ενίσχυση των κινήτρων για να επενδύσουμε όλοι μαζί ως κοινωνία στην παιδεία και τις καινοτόμες δράσεις.
· Η εδραίωση και γενίκευση της διάθεσης αλλά και της απαραίτητης δεξιότητας για συνεργασία μεταξύ πολιτών και φορέων.
· Η ενίσχυση του πνεύματος του εθελοντισμού και της συμμετοχικότητας στην ευρύτερη κοινωνία και ιδιαιτέρως στο νεανικό πληθυσμό, που θα μας φέρει πιο κοντά στη δημιουργία μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών.
· Η τόνωση των κινήτρων για τους τοπικούς πολιτιστικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς για προσφορά έργου υψηλού επιπέδου στους συμπολίτες μας.
Ευρωπαϊκοί – Πολιτιστικοί
· Η προβολή του έργου του Μάνου Χατζιδάκι και των Μουσικών Σχολείων σε Πανελλήνιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
· Η μετεξέλιξη του Φεστιβάλ σε Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου