Τετάρτη 7 Μαΐου 2025

Κινητοποίηση ενάντια στα Ωνάσεια 4/5

Την Κυριακή 4/5, αντιπροσωπία της ΕΛΜΕ μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια και συζήτησε με τους γονείς των παιδιών που θα έδιναν εξετάσεις εισαγωγής (!) στα Ωνάσεια σχολεία. Εξηγήσαμε στους γονείς τις θέσεις και τις ενστάσεις του σωματείου και οι γονείς ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά σε αυτές. Η τεράστια πλειοψηφία των παιδιών που προσήλθαν αφορούσε παιδιά της γειτονιάς που δεν ήθελαν να χάσουν το σχολείο της γειτονιάς τους και τις παρέες τους.

Ακολουθεί το ενημερωτικό προς τους γονείς: 

Αγαπητοί γονείς,
Το Υπουργείο Παιδείας χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα, ανακοίνωσε πριν από τέσσερεις μήνες τη μετατροπή σχολείων της δημόσιας εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και δύο στην Ξάνθη, σε Ωνάσεια πρότυπα. Η Κυβέρνηση, δηλαδή, παραδίδει ένα μέρος της δημόσιας εκπαίδευσης και της δημόσιας περιουσίας σε ένα ιδιωτικό ίδρυμα.

• Τα Πρότυπα Ωνάσεια Σχολεία θα είναι «δημόσια σχολεία» τα οποία, όμως, θα διοικούνται από μια κυρίαρχη Διοικούσα Επιτροπή (4 στα 9 μέλη ορίζονται από το Ίδρυμα Ωνάση που εδρεύει στο VADUZ του Λιχτενστάιν!). Γιατί ένας ιδιωτικός φορέας θα πρέπει να έχει αποφασιστικό λόγο για τη λειτουργία σχολείων του δημοσίου συστήματος;
• Τα Ωνάσεια, προβάλλονται ως σχολεία των «αρίστων» όπου η αριστεία είναι μια τυποποιημένη, αξιολογήσιμη, στερημένη από κάθε ουσία διαδικασία, προκειμένου να διαφημίζεται η επιτυχία τους. Καταργούν το πιο ζωντανό συστατικό της κοινωνίας που είναι το δημόσιο σχολείο της γειτονιάς. Δημόσιο σχολείο της γειτονιάς σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς και διακρίσεις, μια κοινότητα μέσω της οποίας τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την κοινωνία.
Επιπλέον, η παιδαγωγική επιστήμη, μέσα από πολλές έρευνες, έχει καταλήξει ότι η πολιτική διαχωρισμού των μαθητριών/ών και κατηγοριοποίησης των σχολείων είναι όχι μόνο αναποτελεσματική αλλά και ζημιογόνα για τα ίδια τα παιδιά που φοιτούν σε σχολεία υποτιθέμενης αριστείας. Είναι γνωστό στις/στους ειδικούς της εκπαίδευσης ότι τα σχολεία με παιδιά όλων των επιδόσεων βοηθάνε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το επίπεδό τους, μαθαίνοντάς τα να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν με όλες/ους, ικανότητα απαραίτητη όταν θα βγουν στην κοινωνία ως πολίτες και εργαζόμενες/οι.
• Η εισαγωγή των μαθητριών/ών στα Ωνάσεια Σχολεία θα γίνεται με εξετάσεις, εγκαινιάζοντας μια νέα βιομηχανία φροντιστηρίων, για την «πολυπόθητη» εισαγωγή και προσθέτοντας νέα οικονομικά βάρη στις οικογένειες. Η κοινωνική αναστάτωση και τα προβλήματα θα είναι τεράστια, βαρύ και το αίσθημα αποτυχίας για όσα παιδιά δε τα καταφέρουν. Όχι μόνο θα υποχρεωθούν να εγγραφούν και να μετακινούνται σε πιο μακρινές σχολικές μονάδες αλλά και θα αποκοπούν από το οικείο περιβάλλον της γειτονιάς τους.
• Η χορηγία, όπως λένε, απευθύνεται σε κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες περιοχές και ομάδες με στόχο, την ισότητα στις ευκαιρίες. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι εισαγωγικές εξετάσεις βάζουν φραγμό σε αυτές τις ομάδες. Ποια θα να είναι η τύχη των κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερων παιδιών, των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες;
• Τα Πρότυπα Ωνάσεια Σχολεία, όπως διαφημίζεται, θα προσφέρουν ολιγομελή τμήματα, «ποιοτικότερη» εκπαίδευση και καινοτόμα προγράμματα στις μαθήτριες και στους μαθητές τους. Δεν είναι, όμως, ευθύνη και υποχρέωση της οργανωμένης πολιτείας να εξασφαλίσει τη λειτουργία ΟΛΩΝ των σχολείων, με σύγχρονα προγράμματα σπουδών, ασφαλείς και επαρκείς υποδομές, με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και με την αναγκαία υποστήριξη ειδικών επιστημόνων (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.λπ.); Γιατί δεν πρέπει όλα τα σχολεία να παρέχουν σε όλα τα παιδιά μια ποιοτική εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών τους; Γιατί κάποια σχολεία, υποτίθεται δημόσια, θα πρέπει να είναι «ανώτερα» από κάποια άλλα, καλύτερα χρηματοδοτούμενα, με ανακαινισμένα κτίρια, με καλύτερα προγράμματα σπουδών και περισσότερες ευκαιρίες; Δεν είναι παραδοχή της αδυναμίας της Πολιτείας να ανταποκριθεί στη συνταγματική επιταγή για παροχή εκπαίδευσης με ίδιους όρους σε όλα τα παιδιά;
• Στην Ξάνθη υπάρχουν σχολεία χωρίς κτίριο (ΕΕΕΕΚ, Μουσικό, 8ο Γ/σιο, 4ο ΓΕΛ) τμήματα σε κοντέϊνερ, σχολεία που στάζουν νερά και πέφτουν σοβάδες, σχολεία που στερούνται υλικοτεχνικών υποδομών, σχολεία με τριαντάρια τμήματα αλλά και τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Αυτά τα σχολεία δε χρειάζονται στήριξη και ενίσχυση; Γιατί επέλεξαν να «δωρίσουν» στο ιδιωτικό ίδρυμα το 1ο Γ/σιο και 2ο ΓΕΛ, τα δύο πιο πολυπληθή της πόλης; Γιατί επέλεξαν δύο απόλυτα λειτουργικά επιτυχημένα σχολεία;
Η επιλογή της κυβέρνησης για σχολεία πολλών ταχυτήτων είναι ξεκάθαρη ταξική επιλογή που σε βάθος χρόνου θα διευρύνει το χάσμα ανάμεσα σε μαθήτριες/τές με διαφορετική κοινωνικοοικονομική προέλευση. Είναι φανερό, ότι η λειτουργία των Ωνάσειων σχολείων εντάσσεται σε ένα πλαίσιο απαξίωσης, συρρίκνωσης και λεηλάτησης του δημόσιου τομέα προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Με τον ίδιο τρόπο που συρρικνώνεται η δημόσια υγεία, οι δημόσιες συγκοινωνίες και κάθε δημόσιο αγαθό προς όφελος των ιδιωτών. Είναι φανερό ότι η κίνηση του Ιδρύματος Ωνάση δεν αποτελεί μια ανιδιοτελή δωρεά αφού δεν πρόκειται να χτίσει νέα σχολεία, πρόκειται να δώσει χρήματα για την ανακαίνιση και τη λειτουργία 22 υφιστάμενων δημόσιων σχολείων, τη στιγμή που για κάθε δωρεά που κάνει εκπίπτει της φορολογίας ως το ποσό του 40% του συνολικού του εισοδήματος.
Ως ΕΛΜΕ ζητούμε να παραμείνει, με βάση το Σύνταγμα, η Παιδεία καθολικό κοινωνικό δικαίωμα και να επιτελεί την κοινωνική αποστολή της. Η ενίσχυση του συνόλου των σχολείων σε υποδομές και πόρους θα βοηθήσει το δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών όλων των σχολείων προς όφελος των παιδιών και της κοινωνίας.
Το ερώτημα είναι, τι κοινωνία θέλουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.